GenelSosyal Medya

Sosyal Medya İçerik Planlama: Adım Adım Rehber 2023

İster içerik pazarlamasına yeni başlıyor olun, ister bir süredir aynı yaklaşımı kullanıyor olun, sosyal medya içerik planlama stratejinizi yeniden gözden geçirmek ve ne zaman ve nasıl satın almayı düşünürlerse düşünsünler, potansiyel müşterileriniz ve müşterileriniz için bunun güncel, yenilikçi ve ilgi çekici olduğundan emin olmanın zararı yoktur. Sosyal Medya İçerik Planlama Adım Adım Rehber adlı yazımızı sizler için hazırladık.

Sosyal-Medya-İçerik-Planlama
Önümüzdeki yıl için planlama yapmakta zorlanıyorsanız veya planınıza dahil etmek için bazı yeni fikirlere ihtiyacınız varsa okumaya devam edin.

Bu gönderide, sosyal medya içerik planlama stratejisinin ne olduğunu, işletmenizin neden bir içerik pazarlama planına ihtiyacı olduğunu ve stratejinizi oluşturmak için hangi adımları atmanız gerektiğini inceleyeceğiz. Ayrıca, ilham almak için bazı etkili içerik pazarlama stratejileri örneklerini keşfedeceğiz.

Sosyal Medya İçerik Palanlama Stratejisi Nedir?

İçerik stratejisi, içeriğin planlanması, oluşturulması, yayınlanması, yönetimi ve yönetişimidir. Harika bir içerik stratejisi, iş hedeflerini yönlendirirken ihtiyaçlarını karşılayarak bir hedef kitleyi kendine çekecek ve bağlayacaktır.

İş hedeflerinizin marka bilinirliğini artırmayı içerdiğini varsayalım. Bunu başarmak için, web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) görünürlüğünü artırmak ve ürünlerinize veya hizmetlerinize trafik çekmek için SEO’ya odaklanan bir içerik stratejisi uygulayabilirsiniz.

Yeni işletme sahipleri, bir içerik stratejisinin sahip olunması güzel bir şey olduğunu, ancak erken aşamada gerekli olmadığını varsayabilir. Ancak, yüksek kaliteli içerik üretmek, yeni kitlelerde güven oluşturmak ve uzun vadede başarılı olmak için paha biçilmez olabilir.

Özünde, iyi bir içerik stratejisi, bir alıcının gelen pazarlama çerçevesini izleyen yolculuğundaki Çekme ve Keyif aşamalarınızın temelidir. Potansiyel müşterileri markanıza çekmenin yanı sıra, satışları etkinleştirmek ve müşteri memnuniyeti için bir içerik stratejisinden yararlanabilirsiniz.

Ayrıca, pazarlamacıların %70’inin içerik pazarlamasına aktif olarak yatırım yaptığı göz önüne alındığında, sektörünüzde rekabet edebilmek için iyi bir içerik stratejisi geliştirmek çok önemlidir.

Pazarlamacıların Neden Bir İçerik Pazarlama Stratejisi Oluşturması Gerekiyor?

İçerik pazarlaması, işletmelerin güvenilir ve uygun maliyetli web sitesi trafiği kaynakları ve yeni potansiyel müşteriler için hazırlanmasına ve plan yapmasına yardımcı olur.

Sabit miktarda organik trafik alan tek bir blog gönderisi oluşturabiliyorsanız, bir e-kitap veya ücretsiz araca yerleştirilmiş bir bağlantı, siz “Yayınla”yı tıkladıktan çok sonra bile, zaman geçtikçe sizin için potansiyel müşteriler oluşturmaya devam edecektir.

Her zaman yeşil kalan içeriğinizden gelen güvenilir trafik kaynağı ve potansiyel müşteriler, size gelir elde etmek için sponsorlu içerik, sosyal medya reklamcılığı ve dağıtılmış içerik gibi diğer pazarlama taktiklerini deneme esnekliği verecektir.

Ayrıca, içeriğiniz yalnızca olası satışları çekmeye yardımcı olmaz, aynı zamanda potansiyel müşterilerinizi eğitir ve markanız için farkındalık yaratır.

İçerik Stratejisi Çerçevesi Nasıl Oluşturulur?

Şimdi, bir içerik pazarlama planının nasıl oluşturulacağının ayrıntılarını öğrenmek için konuya girelim. İçerik stratejimizi nasıl bir araya getirdiğini merak mı ediyorsunuz? İşte burada.

İçerik stratejisi adım adım grafik

1. Hedefinizi Tanımlayın.

Bir içerik pazarlama planı geliştirmekteki amacınız nedir? Neden içerik üretmek ve içerik pazarlama planı oluşturmak istiyorsunuz?

Açık görünebilir, ancak bu sorular faydalı bir içerik stratejisinin özüdür. Üst düzey iş hedeflerine, toplantılardan alınan notlara ve ekibinizden alınan notlara bakın, ardından hedeflerinizin kalıcı güce sahip olduğundan emin olmak için tek başınıza biraz araştırma yapın.

Hedefleri önceliğe göre düzenleyin.

Bir hedef listeniz olduğunda, onları en önemliden en önemsize doğru sıralayın. Bu, stratejinizin hangi bölümlerinin acil ihtiyaç ve hangilerinin uzun vadeli eylem için olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. Bu adım, sürecin sonraki aşamalarında kaynak sorularına da yardımcı olabilir.

Hedefleri tanımlamak için SMART çerçevesini kullanın.

SMART çerçevesi, geniş hedefleri daha spesifik ve uygulanabilir hale getirmenize yardımcı olabilir.

Planlamaya başlamadan önce hedeflerinizi bilin ve stratejiniz için neyin en iyi olduğunu belirlemede daha kolay zaman geçireceksiniz.

2. Kişisel Araştırma Yapın.

Başarılı bir plan geliştirmek için, içeriğinizin hedef kitlesini (alıcı karakteriniz olarak da bilinir) net bir şekilde tanımlamanız gerekir. Bu, içerik stratejisinin planlama aşamasının çok önemli bir parçasıdır.

Bu, özellikle pazarlamaya yeni başlayanlar için önemlidir. Hedef kitlenizi tanıyarak, onların okumak ve dönüştürmek isteyecekleri daha ilgili ve değerli içerikler üretebilirsiniz.

Verileri toplayın ve kalıpları bulmak için analiz edin.

Halihazırda tanımlı kişilikleriniz yoksa, kimin için içerik oluşturmak istediğinizi ve keyif aldıkları içerik türlerini bulmak için verilerinizi analiz etmek isteyeceksiniz. Bu gönderi, verilerinizi kullanarak nasıl alıcı karakterleri oluşturacağınıza dair bazı yararlı ipuçları içeriyor.

İletişim eğilimleri ve demografi gibi ölçümleri analiz ederken, müşteri adaylarınızı öncelikle ortak noktalarına göre gruplandırın. Ardından, diğer benzerlikleri bulmak için bu gruplara yakından bakın.

Alıcı kişiliklerini geliştirmek için araştırmanızı kullanın.

Deneyimli bir pazarlamacıysanız, hedefiniz değişmiş olabilir. Yeni bir grup insanı hedeflemek mi yoksa mevcut hedef pazarınızı genişletmek mi istiyorsunuz? Aynı hedef kitleyi korumak istiyor musunuz?

Her yıl pazar araştırması yaparak kitle parametrelerinizi yeniden gözden geçirmek, hedef kitlenizi büyütmek için çok önemlidir. Mevcut müşteri segmentlerinize daha yakından bakmak, karakterlerinizi geliştirmenize de yardımcı olabilir.

3. Bir İçerik Denetimi Çalıştırın.

Erken dönemlerde, birçok marka blog yazıları veya sosyal medya ile başlar. Farklı biçimlere yönelmek istiyorsanız, en yüksek performans gösteren ve en düşük performans gösteren içeriğinizi değerlendirmek için bir içerik denetimi yapabilirsiniz.

Bir süredir iş yapıyorsanız, içerik pazarlama çalışmalarınızı ve geçen yılın sonuçlarını gözden geçirmelisiniz.

Konu ve biçimlendirme boşluklarını bulun.

İçeriğinizi incelerken sayfa başlıklarını, içerik biçimlerini, kelime sayılarını ve içeriğinizin neleri kapsadığına dair bir özet kaydettiğinizden emin olun. Bu, iyileştirilecek alanları bulmanıza yardımcı olabilir.

İçeriği kalite ve alaka düzeyi açısından inceleyin.

Ardından, içerik kalitesini ve içeriğinizin hedef kitleniz için en önemli olanı yansıtıp yansıtmadığını analiz edin. Ardından, sonraki yönünüzü bildirmek için bu bilgileri kullanın.

Yeniden değerlendirme fırsatlarını arayın.

İçeriği yeniden tasarlamanın birçok yolu vardır. Ve bu strateji, içeriğinizi birden çok kanalda optimize etmenize yardımcı olabilir. Bu, en popüler bloglarınızı kapmak ve YouTube videoları, bir e-kitap oluşturmak veya bu içerikle bir podcast başlatmak anlamına gelebilir.

Bir içerik iş akışı oluşturun.

Denetiminize yaklaşmanın başka bir yolu da ekibinizin sürecine bakmaktır. İçerik iş akışınız, fikirleri nasıl bulduğunuzu, ne yayınladığınızı ve işinizin kalitesini etkiler.

Stratejik bir iş akışınız var mı yoksa iş akışınız ekibinizin alışkanlıklarına göre mi organize ediliyor? Denetim, içeriğinizi uzun vadede etkileyebilecek engellemeleri ve yavaşlamaları görmenize yardımcı olabilir.

Önümüzdeki yıl neyi farklı yapabileceğinizi anlamak ve yeni hedefler belirlemek için içerik denetiminizi kullanın. Şimdi aynı zamanda ekibinizin hedeflerini kuruluşunuzun diğer hedefleriyle uyumlu hale getirmek için harika bir zaman.

Hangi aşamada olursanız olun, bir içerik denetimi, hedef kitlenizde neyin yankı uyandırdığına karar vermenize, konu gruplarınızdaki boşlukları bulmanıza ve yeni içerik fikirlerini işleyip beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olacaktır.

4. Bir İçerik Yönetim Sistemi Seçin.

İçerik yönetiminin birkaç hayati parçası, içerik oluşturma, içerik yayınlama ve içerik analitiğini içerir.

İçeriğinizi kolay ve sürdürülebilir bir şekilde oluşturmak, yönetmek ve izlemek için bir CMS(İçerik Yönetim Sistemi)’ne yatırım yapmak istiyorsunuz.

Belirli CMS(Content Management System) ihtiyaçlarını belirleyin.

Ekibiniz için doğru CMS’yi bulmak biraz zaman alabilir. Öncelikle, ihtiyaç duyacağınız en önemli özellikleri anlamak için ekibinizle mevcut süreçleri hakkında konuşun. Ardından, bu liste ile ihtiyaçlarınıza en uygun CMS’yi araştırmaya başlayın. Bir işletme için bir CMS’nin kullanımı kolay, özelleştirilebilir, güvenli ve uygun maliyetli olmalıdır.

Doğru içerik yönetim sistemini seçin.

CMS ile sonuçlarınızı tek bir yerde planlayabilir, üretebilir, yayınlayabilir ve ölçebilirsiniz.

Bir başka popüler CMS, ücretsiz web formları, canlı sohbet, CRM erişimi, e-posta pazarlaması ve analitik için WordPress‘tir .

Bir içerik yönetim modeli benimseyin.

Yeni CMS’nizi tanıdıkça, bir içerik yönetim modeli uygulamaya koyduğunuzdan emin olun. Bu, içerik oluşturma, yayınlama ve bakımını yönetme sürecidir. Her bir içeriğin iş standartları ve politikalarıyla uyumlu olduğundan emin olmanıza yardımcı olur.

İçerik varlığınız büyüdükçe, bu model aynı zamanda eski içeriği güncellemek ve kaldırmak için süreçler oluşturmanıza da yardımcı olacaktır.

5. Ne tür içerik oluşturmak istediğinizi belirleyin.

E-kitaplar ve blog gönderileri gibi yazılı içeriklerden podcast’ler gibi sesli içeriklere kadar oluşturabileceğiniz çeşitli içerik seçenekleri vardır. Harika içerik stratejisi, karar verme, veri analizi ve risk alma dengesidir. Bu becerilerin tümü bu adımda teste tabi tutulacaktır.

Kişileri ve hedefleri gözden geçirin.

Farklı kişiler ve hedefler için farklı içerik türlerine ihtiyacınız olabilir. Nihai hedeflerinize ve her bir kişinin gerçekleştirmesini istediğiniz eylemlere dikkatlice bakın. Ardından, her hedef ve kullanıcı için doğru türde içeriği seçmek üzere geriye doğru çalışın.

Örneğin, bir blog veya podcast başlatmak arasında karar vermeye çalıştığınızı varsayalım. Bloglar dönüşüm için daha iyi olma eğilimindeyken, podcast’ler marka bilinirliği oluşturmak için harikadır. Hedefleriniz ve hedef kitleniz, işletmeniz için hangisinin en iyi olduğuna karar veren faktör olmalıdır.

Kaynaklarınızı değerlendirin.

İçerik üretimi için sahip olduğunuz kaynakları incelerken eleştirel bir gözle bakın. Aşağıdaki gibi sorular, odağınızı daraltmanıza ve sürdürülebilir bir içerik stratejisi oluşturmanıza yardımcı olabilir.

  • Ekibiniz ne kadar büyük?
  • Ekibinizin içerik oluşturmak için ne kadar zamanı var?
  • Mevcut ekibiniz hangi becerilere sahip?
  • Ne tür içerikler konusunda eğitime ihtiyacınız olacak ve neleri dışarıdan temin etmeniz gerekecek?
  • İçerik bütçeniz nedir?

İçeriğiniz için doğru konuları, biçimleri ve kanalları seçin.

Karakterlerinizi kullanarak, içeriğinize odaklanmak için bir dizi üst düzey konu seçin. Ardından, hedef kitlenizi ve konu seçimlerinizi kullanarak, seçtiğiniz içerik biçimlerini ve kanalları daraltın.

Örneğin, ekibinizin bir video kanalı başlattığını ancak çok fazla deneyime sahip olmadığını varsayalım. Kısa videolar oluşturmayı düşünebilirsiniz. Ancak, bu konudaki sıralamalar uzun biçimli videolar veya podcast’ler olma eğilimindeyse, bu kararı düşünmek isteyeceksiniz. Öne çıkıp izleyicilerinizin yeni bir formata dönmesini ummak ister misiniz? Yoksa konunuz için mevcut rekabet ortamının zirvesine çıkacağını düşündüğünüz içeriği oluşturmak için yardım mı almalısınız?

İçerik stratejinizle ilgili bu büyük kararları verdiğinizde ayrıntılara girmeye hazır olacaksınız.

6. İçerik Fikirleri Üzerinde Beyin Fırtınası Yapın.

İşletmeniz için en iyi içerik kararlarını vermek üzere içerik denetiminizi, kişisel araştırmanızı ve hedeflerinizi kullanın. Beyin fırtınasından önce bu bilgilerin hızlı bir şekilde gözden geçirilmesi, bu içgörüleri aklınızda tutmanıza yardımcı olabilir.

Bir dizi beyin fırtınası yaklaşımı kullanın.

Ardından, bir sonraki içerik projeniz için fikirler üretmeye başlama zamanı.

İşte sizi heyecanlandıracak bazı araçlar.

1. Feedly

Feedly RSS akışı, sektörünüzdeki modaya uygun konuları takip etmenin ve aynı zamanda içerik fikirleri bulmanın harika bir yoludur.

Yazılıma en çok hangi konularla ilgilendiğinizi söyleyerek başlarsınız ve gerisini yapay zeka aracı halleder.

Artık yeni içerik fikirleri bulmak için internette gezinmenize gerek kalmayacak. Bunun yerine, haber siteleri, haber bültenleri ve sosyal medyadan derlenen dikkat çekici listenizi gözden geçirebilirsiniz.

2. BuzzSumo

Popüler içerik ve içerik fikirlerini keşfetmek ister misiniz? Bu şirket, bir içeriğin popüler ve sevilip sevilmediğini anlamak için sosyal medya paylaşımlarını kullanan çeşitli pazar araştırma araçları sunar.

Bu bilgiler, onlar hakkında içerik oluşturacak olursanız hangi içerik fikirlerinin işe yarayacağını görmenize yardımcı olur.

3. BlogAbout

IMPACT’ın blog başlığı oluşturucusu ile zihninizi harekete geçirin. Bu araç biraz Mad Libs gibi çalışır, ancak şaka cümleleri yerine, aklınızdaki konuyu doldurabileceğiniz boşluklarla ortak başlık biçimlerini gösterir.

Bu beyin fırtınası tekniği, genel fikirleri hedef kitlenizin ilgisini çekecek bağlamlara yerleştirmenize yardımcı olur. Beğendiğiniz bir başlığınız olduğunda BlogAbout, en iyi fikirlerinizi kaydedebilmeniz için onu “Defterinize” eklemenizi sağlar.

4. CoSchedule Başlık Analizörü

Bu araç ile tüm bir yıl boyunca blog yazısı fikirleri alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken hakkında yazmak istediğiniz genel konuları veya terimleri girmek ve bu içerik fikri oluşturucu tüm işi sizin yerinize yapıyor.

Bu araç, başlıkları ve başlıkları analiz eder ve uzunluk, kelime seçimi, gramer ve anahtar kelime arama hacmi hakkında geri bildirim verir.

Aklınızda bir fikriniz varsa, onu nasıl daha güçlü hale getirebileceğinizi görmek ve beyin fırtınası sürecinde fikrinizi daha ileriye taşımak için Headline Analyzer aracılığıyla birkaç başlık seçeneğini çalıştırın.

5. Website Grader

Bu, web siteniz ve SEO çalışmalarınızla nerede olduğunuzu görmek istediğinizde kullanmak için harika bir araçtır. Website Grader, web sitenizin performansının önemli alanlarında sizi derecelendirir ve optimize etmenize yardımcı olmak için size ayrıntılı bir rapor gönderir.

Bu araç ile web sitenizi nasıl daha SEO dostu hale getirebileceğinizi öğrenebilir ve iyileştirme alanlarını keşfedebilirsiniz.

Fikirlerinizi iyileştirin ve sıralayın.

Beyin fırtınası süreci gevşek ve yapılandırılmamış olmalıdır. Bir fikre atlamak ve hemen içerik oluşturmaya başlamak cazip gelebilir. Ama bunun yerine, en çılgın fikirlerinizi bir kenara atmaya çalışın ve nereye gittiklerini görün.

Ardından, bu içerik fikirleri listesini alın ve iyileştirin.

Başlamak için fikirleri gruplara ayırın ve hedefleriniz, konularınız veya karakterleriniz etrafında düzenleyin. Ardından, her fikri ayrıntılı olarak inceleyin ve ayrıntıları ekleyin.

Örneğin, konunuzun yapay zeka olduğunu varsayalım. İçerik fikirlerinizden biri görüntü oluşturma olabilir. Görüntü oluşturma araçları, metinden görüntüye bilgi istemleri veya mevcut görüntülerin nasıl düzenleneceğine ilişkin içerikle bu fikri daha da detaylandırabilirsiniz. İçerik fikirlerini iyileştirmenin başka bir yolu da anahtar kelime araştırması yapmaktır.

İçerik iş akışınızda fikirleri iyileştirme sürecinizi de tanımlayabilirsiniz.

7. İçeriğinizi Yayınlayın Ve Yönetin.

Pazarlama planınız, oluşturacağınız içerik türlerinin ötesine geçmeli ve içeriğinizi nasıl düzenleyeceğinizi de kapsamalıdır.

Bir içerik takvimi geliştirin.

Bir editoryal takvimin yardımıyla, web sitenizde dengeli ve çeşitli bir içerik kitaplığı yayınlamak için doğru yolda olacaksınız. Ardından, içeriğinizi diğer sitelerde tanıtmak ve yönetmek için bir sosyal medya içerik takvimi oluşturun.

İçeriğinizi erişim için optimize edin.

Aklınıza gelen fikirlerin çoğu her zaman yeşil kalacak (yani: bundan aylar veya yıllar sonra da bugün olduğu gibi). Bununla birlikte, güncel konuları da göz ardı etmemelisiniz. İçerik takviminizin büyük kısmını oluşturmasalar da trafikte ani artışlar oluşturmanıza yardımcı olabilirler.

Örneğin, çoğu insan, Yeni Yıl gibi popüler tatilleri pazarlama çabalarına dahil etmeye güvenir. Ancak kendinizi bu önemli pazarlama tarihleriyle sınırlamanıza gerek yok.

Kitlenize hitap edebilecek niş tatiller varsa, blogunuzda veya sosyal medyanızda içerik yayınlamaya değer olabilir. Sosyal medya tatillerinin bu nihai listesine göz atın.

SEO taktikleri , kanallar arası tanıtım ve kanala özgü stratejiler(sosyal medya stratejisi gibi) de içerik optimizasyonunun önemli parçalarıdır.

İçerik performansını ve sürecini izleyin ve analiz edin.

Analitik, güçlü bir sosyal medya içerik planlama stratejisi için çok önemlidir. İçeriğinizin başarısını ölçmek için trafik, katılım, olası satış yaratma ve dönüşüm oranları gibi KPI’ları seçin.

Bu kaynaklar, her kanal için en iyi TPG’leri seçmenize yardımcı olabilir:

  • E-posta pazarlama KPI’ları
  • Blog TPG’leri
  • SEO KPI’ları
  • Pazarlama TPG’leri
  • Sosyal Medya KPI’ları
  • Pazarlama KPI’ları

Veri içgörüleriyle sosyal medya içerik planlama stratejinizi gözden geçirin.

Verilerinizi yalnızca toplayıp incelemeyin, içerik stratejisi çabalarınıza bağlayın. Etkililik için KPI’larınızı inceleyin, pazarlama denemeleri yapın ve stratejinizi ayarlamak için verilerinizi kullanın.

Bu analiz, paydaşlardan destek almanız gerektiğinde de yardımcı olabilir. Riskli bir fikri test etmek için ihtiyacınız olan kaynakları bulmak bazen zor olabilir. Veriye dayalı içgörüler, sosyal medya içerik planlama stratejinizle yeni fikirleri deneme durumunuzu destekleyebilir.

İçerik Stratejisi Oluştururken Sorulacak Sorular

Bir sosyal medya içerik planlama stratejisi geliştirirken, cevaplamanız gereken birkaç soru vardır. Şimdi bunlara dalalım.

1. İçeriğinizi Kim Okuyacak?

İçeriğinizin hedef kitlesi kim? Kaç kitle için içerik oluşturuyorsunuz?

İşletmenizin birden fazla müşteri tipi olabileceği gibi, içerik stratejiniz de birden fazla kullanıcı tipine hitap edebilir.

Çeşitli içerik türleri ve kanalları kullanmak, her bir kişiliğe uygun içerik sunmanıza yardımcı olacaktır.

2. İzleyici(ler)iniz İçin Hangi Sorunu Çözeceksiniz?

İdeal olarak, ürününüz veya hizmetiniz, hedef kitlenizin sahip olduğunu bildiğiniz bir sorunu çözer. Aynı şekilde, içeriğiniz kitlenizi fark etmeye ve çözmeye başladıklarında bu sorun konusunda onlara koçluk yapar ve onları eğitir.

Sağlam bir sosyal medya içerik planlama stratejisi, ürününüzün her iki tarafındaki insanları da destekler: ana zorluklarının ne olduğunu hala çözenleri ve bu zorlukların üstesinden gelmek için ürününüzü zaten kullananları.

İçeriğiniz, sunduğunuz çözümleri güçlendirir ve hedef kitleniz nezdinde güvenilirlik oluşturmanıza yardımcı olur.

3. Sizi Benzersiz Kılan Nedir?

Rakiplerinizin muhtemelen sizinkine benzer bir ürünü vardır. Bu da potansiyel müşterilerinizin sizinkini neyin daha iyi veya en azından farklı kıldığını bilmesi gerektiği anlamına gelir.

Belki de ana varlığınız şirketinizin uzun yıllardır kurulmuş olmasıdır. Veya belki de sizi rakiplerinizden farklı kılan benzersiz bir marka sesiniz var.

Neden satın almaya değer olduğunuzu kanıtlamak için, neden dinlemeye değer olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Bunu anladıktan sonra, bu mesajı içeriğinize nüfuz ettirin.

4. Hangi İçerik Biçimlerine Odaklanacaksınız?

Hangi formatlara odaklanılacağını anlamak için hedef kitlenizle bulundukları yerde buluşmanız gerekir.

Son birkaç yılda çok büyüdüğü için bir podcast başlatmak veya bir YouTube kanalı başlatmak isteyebilirsiniz. Ancak önce kitlenizin nerede yaşadığını öğrenin.

Aksi takdirde hedef kitlenize ulaşamayacak veya dikkatlerini çekmeyecek içerikler oluşturarak zaman kaybedebilirsiniz.

En iyi biçimleri seçtikten sonra, bu stratejiyi yürütmek için hangi kaynakları ayırabileceğinizi değerlendirmek için bir bütçe oluşturmaya başlayın.

5. Hangi Kanallarda Yayın Yapacaksınız?

Farklı formatlarda içerik oluşturabileceğiniz gibi, web sitenizden sosyal medyaya yayın yapabileceğiniz çeşitli mecralara da sahip olacaksınız.

Sosyal medya içerik planlama stratejinizin bu kısmı yine kitlenizin nerede yaşadığını gösterecek. Kitleniz uzun biçimli video içeriğini tercih ediyorsa, içeriğinizi YouTube’da yayınlamayı tercih edebilirsiniz. Hızlı içeriği seven daha genç bir kitleniz varsa TikTok ve Instagram‘ı tercih edebilirsiniz.

6. İçerik Oluşturmayı Ve Yayınlamayı Nasıl Yöneteceksiniz?

Tüm içeriğinizi nasıl oluşturacağınızı ve yayınlayacağınızı bulmak göz korkutucu bir görev olabilir.

Yürütmeden önce şunları belirlemeniz önemlidir:

  • Kim neyi yaratıyor?
  • Nerede yayınlanıyor?
  • Ne zaman yayına girecek?

Küçük bir ekipte, tek karar verici siz olabileceğiniz için bu yeterince kolay olabilir. Şirketiniz büyüdükçe, etkili bir süreç bulmak için çeşitli içerik ekipleriyle işbirliği yapmanız gerekebilir.

Günümüzün sosyal medya içerik planlama stratejileri, içeriği konu açısından yöneterek dağınıklığı önler. Konular etrafında bir içerik düzenleme takvimi planlarken, şirketinizin mesajını kolayca görselleştirebilir ve zaman içinde pazarınızda bir otorite olarak kendinizi gösterebilirsiniz.

  • İçerik fikirleri oluşturun.
  • Konu kümeleri ve sütun sayfaları oluşturun.
  • İçeriğinizi tanıtın.
  • İçeriğinizi ihtiyaçlarınıza göre yeniden kullanın.

İçerik Pazarlama Stratejisi Örnekleri

Bir içerik stratejisinin ne olduğunu anlamak için, birkaç iş hedefine dayalı gerçek hayattan bazı sosyal medya içerik planlama stratejisi örneklerini inceleyelim.

Yeni potansiyel müşterileri web sitelerine çekmek için SEO odaklı bir sosyal medya içerik planlama stratejisi geliştiren bir not alma uygulaması olan Evernote ile başlayalım.

Verimlilik konusunda zengin bir bilgi birikimi sunan Evernote blogunun büyük bir hayranıyım. Blog gönderisi(Zor Zamanlarda Nasıl Disiplinli Kalınır) beni bir kalem kapıp en sevdiğim ipuçlarından bazılarını yazmaya teşvik etti.

Peki not alma uygulaması satan bir şirket neden disiplin hakkında yazıyor?

Çünkü Google’da “Nasıl disiplinli kalınır” diye arama yaptığımda web sitelerini bu şekilde buldum.

Üretkenlikle ilgili içeriği okumakla ilgilenen kişiler, muhtemelen Evernote’un not alma ürününü indirmekle ilgilenen kişilerle aynıdır .

Tersine, Evernote’un pazarlama ekibi, “En Sevilen 10 Beyonce Şarkımız“ı yayınlamak gibi yalnızca trafiği artırmak adına içerik oluştursaydı, bu hiçbir şekilde bir içerik stratejisi olarak değerlendirilmezdi, sadece içerik olurdu.

Bir stratejinin, içeriği iş hedefleriyle uyumlu hale getirmesi gerekir. Evernote örneğinde, strateji, içeriği (verimlilik üzerine blog gönderileri) potansiyel müşterileri (not almakla ilgilenen kişileri) sitelerine çekmeye yönelik iş hedefiyle uyumlu hale getirir.

İyi bir içerik sosyal medya içerik planlama stratejisinin işletmelere satışı etkinleştirme konusunda nasıl yardımcı olabileceğini görmek için başka bir örneğe bakalım.

Şu senaryoyu göz önünde bulundurun: Potansiyel bir müşteri, Wistia’daki bir satış temsilcisini arar ve Wistia’nın video barındırma hizmetiyle ilgili sorular sorar. Wistia satış temsilcisi onunla konuşurken, işinin potansiyel müşterileri satışa dönüştürmek için Intercom da dahil olmak üzere birkaç başka araç kullandığını öğrenir.

Bingo!

Görüşme sona erdiğinde, satış temsilcisi olası müşteriye Wistia’nın Intercom ile entegrasyonu hakkında bir blog yazısı içeren bir takip e-postası gönderir; bu, Intercom kullanıcılarının Wistia aracılığıyla topladıkları video izleme verilerine dayalı olarak potansiyel müşterilere yönelik mesajları daha da kişiselleştirmelerine olanak tanır.

Bu, bir sosyal medya içerik planlama stratejisini satış etkinleştirme aracı olarak nasıl kullanabileceğinizin en iyi örneğidir.

İlk bakışta, Wistia’nın başka bir iş aracı hakkında özel içerik sunması tuhaf görünebilir . Ancak bu içerik, Wistia’nın satış ekibi için harika bir kaynaktır. Özellikle potansiyel müşteriler Wistia ürününün mevcut yazılımları veya süreçleriyle nasıl entegre olabileceği konusunda endişeleri olduğunda.

Birkaç sosyal medya içerik planlama stratejisi örneğini incelediğimize göre, şimdi içerik taktiklerine geçelim.

Sosyal Medya İçerik Planlama Stratejisi Taktikleri

Bir içerik sosyal medya içerik planlama stratejisi oluşturmak, içerik taktiklerini sağlam bir şekilde anlamanız gerektiği anlamına gelir.

İçerik stratejisi mi içerik taktikleri mi?

İçerik taktikleri, içerik stratejinizi sunmak için gerçekleştirdiğiniz eylemlerdir. İçerik stratejisi, bir bütün olarak içerik programlamanızın neden ve nasıl olduğunu tanımlar. İçerik taktikleri, oluşturduğunuz içerik türlerini ve her bir içerik parçasını nasıl oluşturacağınızı tanımlar.

Her ikisi de başarılı bir içerik pazarlama programı için önemlidir.

Bunlar, okuyucularınız ve müşterileriniz için oluşturabileceğiniz en popüler sekiz içerik pazarlaması türüdür.

1. Blog Yazıları

Henüz fark etmediyseniz, şu anda bir blog yazısı okuyorsunuz. Blog gönderileri bir web sitesinde yayınlanır ve yeni ziyaretçiler çekmek için düzenli olarak yayınlanmalıdır.

Gönderiler, hedef kitleniz için onları sosyal medyada ve diğer web sitelerinde gönderi paylaşmaya teşvik eden değerli içerikler sunmalıdır.

Blog gönderilerinin 1.000 ila 2.000 kelime uzunluğunda olmasını öneriyoruz. Ancak hedef kitlenizin daha uzun veya daha kısa okumaları tercih edip etmediğini görmek için denemeler yapmalısınız.

2. E-kitaplar

E-kitaplar, web sitesi ziyaretçilerinin iletişim bilgilerini içeren bir potansiyel müşteri formu gönderdikten sonra indirdikleri potansiyel müşteri oluşturma araçlarıdır. Ziyaretçileri bir web sitesine çekmek için yazılan blog gönderilerinden genellikle daha uzun, daha derinlemesine ve daha az yayınlanırlar.

Ancak e-kitaplar yalnızca dönüşüm hunisinin üst kısmı için etkili değildir.

Ironpaper, Inc.’in Büyüme Direktörü Nora Leary’nin belirttiği gibi, “E-kitaplar, alıcının yolculuğunun çeşitli aşamalarında farklı amaçlara hizmet eder.

Bana, “Farkındalık düzeyindeki e-kitaplar, potansiyel müşteriyi belirli bir hassas nokta hakkında eğitmeye yardımcı olur ve mükemmel bir potansiyel yakalama aracıdır. İçerik, giriş niteliğinde ve bilgilendirici kalmalıdır.

Leary ekliyor: “E-kitaplar, potansiyel müşteriler ihtiyaçlarını daha derinlemesine düşündükçe onlara yararlı araçlar sunarak dönüşüm hunisindeki olası satışları dönüştürebilir. Buradaki bir e-kitap, belirli bir soruna ve çözüm seçeneklerine daha derinlemesine dalabilir ve şablonlar veya hesaplayıcılar içerebilir.

[Son olarak] “Dönüşüm hunisinin aşağısındaki e-kitaplar daha kişisel hale gelmeli ve daha fazla satış içeriği sunmalıdır. Karşılaştırma kılavuzları veya vaka incelemelerinden oluşan bir e-kitap, bu aşamada potansiyel müşteriler için faydalıdır.

E-kitaplar, gelen pazarlama sürecindeki bir sonraki adımdır. Ziyaretçiler bunun gibi bir blog gönderisini okuduktan sonra daha fazla bilgi isteyebilir.

Harekete geçirici mesajlar (CTA’lar) burada devreye girerek insanları, işletmeleri için daha değerli bilgiler öğrenmek üzere iletişim bilgilerini gönderebilecekleri ve bir e-kitap indirebilecekleri bir açılış sayfasına yönlendiriyor. Buna karşılık, e-kitabı üreten işletme, satış ekibinin iletişim kurabileceği yeni bir müşteri adayına sahip olur.

3. Vaka Çalışmaları

Bir vaka çalışması, bir müşteri hikayesi anlatmanıza ve süreçte güvenilirlik oluşturmanıza olanak tanır.

Örnek olay incelemesi, belki de en çok yönlü içerik pazarlamanızdır. Çünkü birçok farklı biçimde olabilir. Bunlardan bazıları bu listededir. Bu doğru, vaka çalışmaları bir blog yazısı, e-kitap, podcast ve hatta bir infografik şeklini alabilir.

Amaç, ürününüzün gerçek hayattaki şirketlerin başarılı olmasına nasıl yardımcı olduğunu göstermektir. Bir vaka çalışması için bir müşteri seçmeden önce, değer yaratmaya çalıştığınız iş alanını daraltın.

4. Şablonlar

Şablonlar, hedef kitlenize muazzam bir değer sunarken müşteri adayları oluşturdukları için denenmesi gereken etkili içerik pazarlama örnekleridir.

Hedef kitlenize zaman kazandırmak ve başarılı olmalarına yardımcı olmak için şablonlar sunduğunuzda, gelecekte içeriğinizle etkileşim kurma olasılıkları daha yüksektir.

5. Bilgi Grafikleri

İnfografikler, verileri tek başına kelimelerden daha çekici bir şekilde düzenleyebilir ve görselleştirebilir.

Çok fazla veriyi açık ve anlaşılması kolay bir şekilde paylaşmaya çalışıyorsanız, bunlar harika içerik biçimleridir.

6. Videolar

Videolar son derece ilgi çekici bir içerik aracıdır ve sosyal medya platformları ve benzer şekilde web sitelerinde paylaşılabilir.

Videolar, yazılı içerikten daha fazla zaman ve kaynak yatırımı gerektirir. Ancak görsel içerik büyük yatırım getirisi sunmaya devam ettiğinden, keşfedilmeye değer bir ortamdır.

7. Podcast’ler

Bir podcast başlatmak, her gün içerik okumaya zamanları veya ilgileri olmayan izleyicilerin markanızı bulmasına yardımcı olur.

Podcast dinleyicilerinin sayısı artıyor. 2022’de ABD podcast dinleyicilerinde yıldan yıla %6’lık bir artış oldu.

Röportaj yapacak ilginç kişiler veya barındırılacak sohbetleriniz varsa, podcast’i deneyebileceğiniz başka bir içerik formatı olarak düşünün.

8. Sosyal Medya

Bir süredir kendi sitenizde düzenli olarak içerik yayınladıktan sonra, içeriğinizi sosyal medyada dağıtmak için bir sosyal medya içerik planlama stratejisi düşünmeye başlayın.

İçeriğinizi paylaşmanın yanı sıra, onu yeni biçimlere dönüştürebilir ve her platforma özel orijinal içerik oluşturabilirsiniz.

Sosyal medyada gönderi paylaşmak, markanızın erişimini artırmak ve içeriğinizi müşterilerinize zaman geçirdiklerini bildiğiniz yerde sunmak için çok önemlidir. Popüler sosyal ağlar şunları içerir:

  • Facebook
  • instagram
  • TikTok
  • twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Snapchat
  • Youtube

Yukarıdaki sosyal ağlardan herhangi birinde bir işletme hesabı açarken içeriğinizi platforma göre ayarlayın.

Örneğin Instagram’da kullanıcılar estetik açıdan hoşa giden görseller istiyor. Beslemeler, IGTV, Hikayeler ile oynamak için çok yeriniz var. TikTok ise modaya uygun, eğlenceli ve yaratıcı kısa biçimli videolar isteyen daha genç bir demografiye hitap ediyor.

Alıcılarınızın hangi platformlarda olduğunu keşfetmek için biraz pazar araştırması yapın ve içeriğinizi onların beklentilerine göre şekillendirin.

İçerik stratejisi, planlama ve bakımdan daha fazlasıdır.

Başarılı bir içerik pazarlama stratejisi geliştirmek zaman, organizasyon ve yaratıcılık gerektirir. İçerik pazarlama planınızın temelini oluşturmaktan içeriğinizi daha iyi yönetmek için araçlar eklemeye kadar, buradaki adımları izleyip kaynakları keşfederseniz sosyal medya içerik planlama stratejinizi oluşturmak zor olmayacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu