SEOGenel

SEO Nedir? (Yeni Başlayanlar için Basit Anlatım) 2023

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Web sitenizin arama motorlarında (Google gibi) görünürlüğünü artırmayı amaçlayan bir dizi süreçtir. Hepsi daha fazla organik trafik elde etme hedefiyledir.

seo nedir

Temel olarak SEO, alakalı, yüksek kaliteli içerik oluşturarak ve mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlayarak kullanıcıların arama ihtiyaçlarını karşılamakla ilgilidir.

SEO-ne-demek

SEO faaliyetleri hem site içi hem de site dışı gerçekleşebilir. Bu nedenle SEO’nun sıklıkla “sayfa içi” ve “sayfa dışı” kategorilere ayrıldığını görebilirsiniz.

Pratikte SEO genellikle şunları içerir:

  • Anahtar kelime araştırması
  • İçerik oluşturma ve optimizasyon
  • Teknik optimizasyon
  • Bağlantı kurma

SEO Nedir ve Neden Önemlidir?

SEO(Search Engine Optimization), arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Google kullanıcıları her gün bilgi ve ürün için milyarlarca arama yapıyor. Arama motorlarının genellikle web sitelerine gelen en büyük trafik kaynaklarından biri olması şaşırtıcı değildir.

Bu trafik kaynağının potansiyelinden yararlanmak için hedef anahtar kelimeleriniz için en iyi arama sonuçlarında görünmeniz gerekir.

Korelasyon çok basittir; sıralamanız ne kadar yüksek olursa, sayfanızı o kadar çok kişi ziyaret eder.

1 numaralı organik sonucun tıklama alma olasılığı, 10. sırada yer alan bir sayfaya göre 10 kat daha fazladır.Google konumuna göre organik TO dökümü

Ve ilk üç organik sonuç tüm tıklamaların %50’sinden fazlasını alıyor.

SEO’nun resme girdiği yer burasıdır.

Arama motoru optimizasyonu, sıralama konumlarınızı iyileştirmede önemli bir rol oynar. Daha iyi sıralamalar daha fazla trafik anlamına gelir. Ve daha fazla trafik, yeni müşteriler ve daha fazla marka bilinirliği anlamına gelir.

Başka bir deyişle SEO’yu ihmal etmek, en önemli trafik kanallarından birini ihmal etmek, bu alanı tamamen rakiplerinize bırakmak anlamına gelir.

SEO ve PPC

Çoğu arama motoru sonuç sayfası (SERP’ler) iki tür sonuç içerir:

  • Ücretli sonuçlar: Burada olmak için tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı yoluyla ödeme yapmanız gerekir.
  • Organik sonuçlar: Buradaki sıralamanızı SEO aracılığıyla “kazanmalısınız”.

Ücretli ve organik Google SERP karşılaştırması

Şunu sorabilirsiniz: Neden sadece reklamlar bölümünde görünmek için para ödemiyorsunuz?

Cevap basit. İnsanların büyük çoğunluğu reklamları görmezden geliyor ve bunun yerine organik sonuçlara tıklıyor.

Evet, SEO daha fazla zaman, çaba ve “ücretsiz” organik trafiğe odaklansa da kaynak gerektirir.

Ancak hedef anahtar kelimeleriniz için sıralamaya girdikten sonra daha fazla kişiye ulaşabilir ve ödemeyi bıraktığınızda kaybolmayan “pasif” trafik oluşturabilirsiniz.

Not: PPC reklamcılığı hala kritik öneme sahip bir kanaldır. Pazarlama stratejilerinde farklı bir rol oynuyor. PPC, SEO ile rekabet etmez; ikisi birlikte etkili bir şekilde çalışabilir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Herhangi bir arama motorunun nihai hedefi, arama yapanları buldukları sonuçlardan memnun etmektir.

Bunu başarmak için arama motorlarının en iyi sayfaları bulması ve bunları en iyi arama sonuçları olarak sunması gerekir.

Dip Not: Google tek arama motoru değildir. Ama şu ana kadar en popüler olanıdır. Bu nedenle, arama motorları hakkında konuştuğumuzda Google’a başvuruyoruz. Ayrıca, SEO temelleri çoğu arama motorunda oldukça benzerdir.

Google, içeriği bulmak ve sıralamak için aşağıdaki aşamaları kullanır:

  1. Tarama: Google, web’i taramak ve yeni veya güncellenmiş sayfaları aramak için “botlar” veya bilgisayar programları kullanır. Google’ın bir sayfayı bulabilmesi için sayfada o sayfayı işaret eden en az bir bağlantının bulunması gerekir.
  2. Dizine Ekleme: Daha sonra Google her sayfayı analiz eder ve sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamaya çalışır. Daha sonra bu bilgiyi web sayfalarından oluşan devasa bir veritabanı olan Google Dizininde saklar.
  3. Sonuçların sunulması: Bir kullanıcı bir sorgu girdiğinde Google, hangi sayfaların hem kalite hem de alaka düzeyi açısından en iyi olduğunu belirler ve bunları SERP’de sıralar.

arama motorları nasıl çalışır

Bir web sitesi sahibi olarak göreviniz, arama motorlarının sitenizde olmasını istediğiniz tüm sayfaları taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olmaktır. (Ve bunların hiçbiri sizin yapmadığınız şeylerdir.)

Genel olarak teknik SEO olarak adlandırılan bir dizi eylem ve en iyi uygulama yoluyla sayfalarınızın taranabilirliğini ve dizine eklenebilirliğini sağlayabilirsiniz.

Artık Google’ın sayfaları nasıl bulduğunu ve kategorilere ayırdığını anladığınıza göre, en iyi sonuçların nasıl seçildiğine ve SEO’nun bu süreçteki rolüne daha yakından bakmanın zamanı geldi.

SEO Nasıl Çalışır?

Google, sayfaları sıralamak için “algoritmalar” olarak bilinen nispeten karmaşık süreçleri kullanır. Bu algoritmalar, belirli bir sayfanın nerede sıralanması gerektiğine karar vermek için çok sayıda sıralama faktörünü hesaba katar.

Arama algoritmalarının nasıl çalıştığını bilmenize gerek yok. (Aslında hiç kimse %100 kesin olarak bunu yapmaz.)

Ancak temel faktörleri bilmek, SEO’nun nasıl çalıştığını ve sayfalarınızı Google’da sıralanacak şekilde optimize etmek için ne gerektiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

İlgililiğin Sağlanması

SEO’daki 1 numaralı işiniz alakalı içerik sunduğunuzdan emin olmaktır.

Neden? Çünkü Google’ın 1 numaralı işi kullanıcılara alakalı sonuçları göstermektir.

Alaka düzeyi, birisi “köpekler” araması yaptığında kedilerle ilgili değil köpeklerle ilgili sayfaları göstermekten çok daha fazlasıdır. Bu aynı zamanda kullanıcının arama amacını, yani belirli bir arama sorgusunu kullanma nedenini de tatmin etmekle ilgilidir.

Dört tür arama amacı vardır:

  • Gezinme (örneğin, “spotify girişi”)
  • Bilgilendirici (örneğin, “spotify nedir”)
  • Ticari (örneğin, “spotify incelemesi”)
  • İşlemsel (örneğin, “spotify premium”)

arama amacı türleri

İşte bir örnek:

En iyi köpek maması” diye arama yaparsanız, farklı köpek diyetleri türleri veya ev yapımı köpek maması tarifleri hakkında makaleler görmek istemezsiniz. Her ikisi de konuyla alakalı olabilir ancak arama amacınızı karşılamazlar.

Google, diğer milyonlarca kullanıcının davranışlarına dayanarak, “en iyi köpek maması” araması yaptığınızda neredeyse kesinlikle köpek maması satın almak isteyeceğinizi biliyor.

Bu nedenle Google, en iyi köpek maması ürünlerinin ürün sayfalarını veya incelemelerini sıralar (yani, arama amacı işlemsel veya ticaridir).

En iyi köpek maması için Google SERP

Peki sayfanızın bir arama sorgusunun ardındaki amacı yerine getirdiğinden nasıl emin olursunuz?

Neyse ki Google tüm zor işi yapıyor. Tek yapmanız gereken arama sonuçlarına bakmak ve gördüklerinizi analiz etmektir.

Alakalı içerik oluşturmak için dikkate almanız gereken şeyler:

  • Konuyla alaka düzeyi: Google’ın bir sayfanın konusunu belirleme yollarından biri, sayfada görünen anahtar kelimelere bakmaktır. Sayfalarınızı anahtar kelimelere göre optimize edin, ancak aşırıya kaçmaktan kaçının.
  • İçerik türü: Anahtar kelime için ne tür sonuçların sıralandığına (ör. açılış sayfaları, ürün sayfaları, bilgilendirici gönderiler, incelemeler vb.) bakarak sayfanızın sorgu için doğru içerik türünü sağladığından emin olun.
  • İçerik güncelliği: Haber güncellemeleri veya ürün incelemeleri gibi bazı konu türleri, yeni ve sıklıkla güncellenen bilgiler gerektirir. Arama sorgusu zamana duyarlıysa içeriğinizin de güncel kalacağından emin olmanız gerekir.
  • Konum: Google, arama yapanın konumuna bağlı olarak farklı sonuçlar sunabilir. Durum böyleyse stratejinizi buna göre ayarlamanız gerekir (örneğin, yerel bir işletme işletiyorsanız yerel SEO’nun en iyi uygulamalarını takip edin).

Nereden Başlamalı?

Anahtar kelimeler herhangi bir SEO stratejisinin omurgasıdır. Hedef kitlenizin aradığı konuları belirlemenize yardımcı olurlar. Böylece bu konuları alakalı içerikle hedefleyebilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması yaparak başlayın. (Bunu yapmak için bir anahtar kelime aracına ihtiyacınız olacak.)

anahtar kelime sihirli araç araştırması

Hem hedef anahtar kelimelerinizi hem de arama amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz içerik türünü tanımlayabileceksiniz.

Kaliteli İçerik Oluşturmak

Doğru anahtar kelimeleri bulmak yalnızca ilk adımdır.

Ayrıca bu anahtar kelimeler için sıralanacak içerik oluşturmanız gerekir. İçerik oluşturma ve optimizasyon SEO’nun vazgeçilmez iki parçasıdır.

Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için en önemli faktör sorulduğunda Google’dan John Mueller tek kelimeyle yanıt verdi:

Google’da iyi bir sıralamaya sahip olmak için belirli bir konuda kelimenin tam anlamıyla ilk 10 eser arasında yer alan içerik oluşturmanız gerekir. Her SERP’nin ilk sayfasında 10 organik sonuç vardır ve sizin de olmak istediğiniz yer burasıdır.

Yüksek kaliteli içeriği vasat içerikten ayıran birkaç önemli nokta şunlardır:

  • Kapsamlılık: Konuyu iyice ele alın ve bir ziyaretçinin sorabileceği tüm soruları yanıtlayın. Kelime sayısıyla alakalı değil. Her sayfanın arama yapanlara eksiksiz bir kaynak sunduğundan emin olun.
  • Benzersizlik: İçeriğiniz en iyi sonuçların bir derlemesi olmamalıdır. İster benzersiz bir açı, ister faydalı veriler, faydalı örnekler veya orijinal görseller olsun, her zaman bir miktar katma değer sağlamalıdır.
  • EAT sinyalleri: Google , Uzmanlığa, Yetkililiğe ve Güvenilirliğe (EAT) çok önem vermektedir. Doğru ve güvenilir bilgi vermeli, yazdığınız konuda uzman olmalı ve bunu hem site içinde hem de site dışında göstermelisiniz.
  • Okunabilirlik: Metninizin okunması kolay olmalıdır. Bu, içeriğinizi mantıksal olarak yapılandırmayı, kısa cümleler yazmayı, pasif ifadeden kaçınmayı, tutarlı bir ses tonuna sahip olmayı vb. içerir.

Nereden Başlamalı?

Anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra içerik oluşturmaya başlamanın zamanı geldi.

İçeriğin kalitesini tam olarak ölçmek zordur ancak SEO Yazma Asistanı gibi bir araç yardımcı olabilir. Araç, içeriğinizi dört kategoride (Okunabilirlik, SEO, Özgünlük ve Ses Tonu) değerlendirir ve iyileştirmeler önerir.

seo yazma asistanı

Mükemmel Kullanılabilirlik Sağlıyor

Google kullanıcı dostu web sitelerini tercih ediyor.

Teknik SEO burada yine önemli bir rol oynuyor. SEO, web sitenizin taranabilirliğini ve dizine eklenebilirliğini sağlamanın yanı sıra, web sitenizin kullanılabilirlik standartlarını karşıladığından da emin olur.

Bu, aşağıdaki gibi faktörleri içerir:

  • Site güvenliği: Web siteniz, SSL sertifikasına sahip olmak ( HTTP yerine HTTPS protokolünü kullanmak) gibi standart güvenlik kriterlerini karşılamalıdır.
  • Sayfa hızı: Google daha hızlı sayfaları arama sonuçlarında daha üst sıralara koyar çünkü daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlarlar.
  • Mobil uyumluluk: Google, içeriğinizi mobil cihazdaki performansına göre değerlendirir; buna “mobil öncelikli indeksleme” denir. Mobil SEO, mobil kullanıcıların içeriğinizi kolayca tüketebilmelerini sağlar.
  • Kullanım kolaylığı: Ziyaretçilerin her şeyi hızlı bir şekilde bulmasını sağlayan, takip edilmesi kolay bir web sitesi yapısına sahip olmalısınız . Ve sitenizde herhangi bir sorun veya engel olmadan gezinin.

Nereden Başlamalı?

Web sitenizin kullanılabilirliğine ilişkin genel bir bakış elde etmenin en iyi yolu, eksiksiz bir web sitesi denetimi yürütmektir.

Semrush’un Site Denetimi‘nde , web sitenizin performansının farklı yönlerine odaklanan çeşitli raporlar bulacaksınız.

site denetim aracı

Araç, 140’tan fazla sorunu kontrol edebilmenin yanı sıra , bunların nasıl düzeltilebileceğine dair öneriler de sağlar.

site denetim aracındaki hatalar nasıl düzeltilir

İnşaat Otoritesi

Arama motorları sitenize güvenilip güvenilemeyeceğini belirlemek için birkaç sayfa dışı sinyal kullanır.

En güçlü sinyallerden biri ve genel olarak en güçlü sıralama faktörlerinden biri geri bağlantılardır; yani diğer web sitelerinden sitenize işaret eden bağlantılar.

backlinks - geri bağlantı

Temel olarak geri bağlantılar , arama motorlarına güven oyu işlevi görür.

Genel olarak sayfanız ne kadar yüksek kaliteli bağlantı alırsa, sayfanız Google’ın gözünde o kadar fazla otoriteye sahip olur. Bu da daha yüksek sıralamalara yol açabilir.

Bu nedenle bağlantı kurma (sitenize geri bağlantı alma uygulaması) SEO’nun önemli bir parçasıdır.

Çok sayıda bağlantı kurma stratejisi var. Örneğin:

  • Bağlanabilir varlıklar oluşturmak: Büyük değer sağlayan ve doğal olarak bağlantıları çeken içerik oluşturmak (örneğin, orijinal çalışmalar, etkileşimli sayfalar, ücretsiz araçlar).
  • Misafir gönderisi: Web sitenize geri bağlantı vermek için diğer web siteleri için gönderiler yazmak.
  • Kırık bağlantı oluşturma: artık diğer web sitelerinde çalışmayan bağlantıları bulmak ve bunların yerine sayfalarınıza bağlantılar önermek.

Bağlantılar oluştururken kaliteye (niceliğe değil) odaklanın. Yüksek otoriteye sahip bir sayfadan gelen tek bir geri bağlantı, alakasız, düşük kaliteli sayfalardan gelen 100 geri bağlantıdan daha fazla otoriteyi geçirecektir.

Evet, mümkün olduğu kadar çok bağlantı istiyorsunuz. Ancak bu bağlantıların sitenizin konusuyla alakalı, kaliteli sayfalardan olması gerekir.

bağlantı otoritesi temsili

Hatırlanması gereken son şey:

Her ne kadar Google web sitelerini değil sayfaları sıralasa da (yani otoriteyi sayfa düzeyinde değerlendirir), web sitenize verilen genel geri bağlantı sayısı yine de belirli bir sayfanın sıralamasını etkileyebilir.

Nasıl? Dahili bağlantı (web sitenizin bir sayfasından diğerine bağlantı verme) aracılığıyla , harici sayfalardan sitenize aktarıldığı gibi, sayfalarınız arasında da otoriteyi aktarabilirsiniz.

Dahili bağlantılar oluştururken bunu aklınızda bulundurun. Ve en önemli sayfalarınızın, onları işaret eden yeterli dahili bağlantıya sahip olduğundan emin olun.

Google’dan John Mueller’in dahili bağlantı hakkında söylediği gibi: “[Bu] bir web sitesinde Google’a rehberlik etmek ve ziyaretçileri önemli olduğunu düşündüğünüz sayfalara yönlendirmek için yapabileceğiniz en büyük şeylerden biridir.”

Nereden Başlamalı?

Backlink fırsatlarını bulmanın en kolay yolu rakiplerinizin backlinklerine bakmaktır.

Kaçırdığınız geri bağlantıları görmek için kendi alanınızı ve rakiplerinizin alan adlarını girerek Backlink Gap gibi bir araç kullanabilirsiniz.

backlink-gap-aracı

Bu şekilde, rakiplerinizin geri bağlantılarını kelimenin tam anlamıyla “tersine mühendislik” yapabilir ve bunları siteniz için kopyalayabilirsiniz.

SEO Hakkında 7 Gerçek

İşte SEO’nun pratikte anlamı budur. Ancak SEO yolculuğunuza başlamadan önce dikkate almanız gereken yedi gerçek:

  1. SEO, Google’ı aldatmakla ilgili değildir. Bunun yerine, Google’ı, kullanıcılara sağladığınız değeri göstererek sayfanızı sıralamaya ikna etmek olarak düşünün.
  2. SEO hack’lerle ilgili değildir. Yeni ve harika SEO hileleri veya hileleri arama döngüsüne kapılmayın. Genellikle ihtiyacınız olan tek şey, SEO temellerini gerçekten iyi ve tutarlı bir şekilde yapmaktır.
  3. SEO uzun vadeli bir oyundur. İstisnalar olmasına rağmen, örneğin ciddi bir sorunu çözdüğünüzde, SEO sonuçları genellikle hemen görünmez. Genel olarak günler yerine ayları düşünün.
  4. SEO, bir SEO eklentisi yüklemekten daha fazlasıdır. SEO eklentileri yararlı araçlardır. Ancak yalnızca bir tane kurmuş olmanız, web sitenizin birdenbire “SEO dostu” olacağı anlamına gelmez.
  5. SEO ile asla “işiniz” bitmez. Arama motoru optimizasyonu sürekli bir süreçtir. Tüm anahtar kelimeleriniz için 1. sırada yer alsanız bile her zaman gelişmeye devam etmeniz gerekir. Rekabet asla uyumaz.
  6. Hedef kitlenizi tanımak çok önemlidir. Hedef kitlenizi (müşteriler, okuyucular, aboneler) ne kadar iyi anlarsanız, etkili bir SEO stratejisi oluşturmak o kadar kolay olur.
  7. SEO bulmacanın sadece bir parçasıdır. İşletmenizin özü, yani ürününüz veya hizmetiniz üzerinde çalışmayı ihmal ederseniz, hiçbir optimizasyon size yardımcı olmaz.

SEO SSS

Son olarak SEO ile ilgili bazı genel soruların yanıtlarını burada bulabilirsiniz.

SEO’nun Dijital Pazarlamadaki Rolü Nedir?

SEO’nun temel amacı bir web sitesinin arama motorlarında görünürlüğünü arttırmaktır. Bu nedenle, her dijital pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır.

SEO, PPC reklamcılığıyla büyük bir sinerji yaratır ve içerik pazarlaması ve sosyal medya pazarlaması gibi diğer pazarlama alanlarıyla örtüşür.

Kendim SEO Yapabilir miyim?

Eğer bir profesyonel ya da ajansın yardımı olmadan SEO yapıp yapamayacağınızı hiç merak ettiyseniz, cevap kesinlikle evet. İhtiyacınız olan tek şey, yeni şeyler öğrenmeye istekli olmak ve bilgilerinizi uygulayabileceğiniz bir web sitesidir.

SEO Öğrenmeye Nasıl Başlarım?

Bu kılavuz SEO öğrenme yolculuğunuz için iyi bir basamaktır. Ancak daha derine inmek istiyorsanız ve/veya video içerikleri tercih ediyorsanız Semrush Akademi’yi seveceksiniz .

Eric Enge, Brian Dean ve Nathan Gotch gibi sektörün önde gelen uzmanları tarafından verilen düzinelerce %100 ücretsiz çevrimiçi kurs bulun.

Bir SEO Aracına İhtiyacım Var mı?

SEO eylemleriniz doğru verilere dayanmalıdır. Size para kazandıran bir web sitesi işletiyorsanız, tüm SEO ihtiyaçlarınızı karşılayacak eksiksiz bir SEO araç setine sahip olmak bir zorunluluktur. Ve kendini hızla amorti edecektir. Ücretsiz bir Semrush hesabı oluşturarak hemen başlayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu