Google Ads Reklam Optimizasyonu İçin İpuçları 2023
Günümüzün belirsiz ekonomik ortamında, her büyüklükteki işletme, maliyetleri düşürmenin ve yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmanın yollarını arıyor. Pazarlama bütçeleri giderek daha fazla inceleme altına alınırken, pazarlamacılar için her bir doları Google Ads Reklam Optimizasyonu sayesinde değerlendirmek, her zamankinden daha önemli hale geldi.
Bunu yapmanın en etkili yollarından biri, Google Ads harcamalarınızı optimize etmektir. Bu blog gönderisinde, bütçenizi göz önünde bulundurarak Google Ads kampanyalarını optimize etmek için bazı değerli ipuçları ve stratejiler sağlayacağız.
Çıkarım: Yalnızca Google reklamlarınızı optimize etmek için değil, aynı zamanda para harcamadan duyarlı arama ağı reklamları, PPC kampanyaları, arama kampanyaları ve anahtar kelime araştırma stratejileri oluşturmak için bu dokuz stratejiye odaklanın.
İçindekiler
- 1 Google Ads Reklam Optimizasyonu İçin 9 Uzman İpucu
- 1.1 1. Google Ads Hesabınızı Birleştirin
- 1.2 2. Açılış Sayfanızı Ve Reklam Metninizi İnsanların Aradığı Terimlerle Eşleştirin.
- 1.3 3. Negatif Anahtar Kelimeler Ekleyin.
- 1.4 4. Diğer Kampanya Türleri İle Denemeler Yapın
- 1.5 5. Doğru Ölçümlere Odaklanın
- 1.6 6. Gösterim-Dönüşüm Oranına Bakın
- 1.7 7. Otomatik Teklif Stratejilerini Test Edin
- 1.8 8. Site Bağlantılarını İnceleyin Ve Güncelleyin
- 1.9 9. Reklam Mesajlarında İnce Ayar Yapmak İçin Verileri Kullanın
- 2 Google Ads Reklam Optimizasyonu İçin Son Düşünceler
Google Ads Reklam Optimizasyonu İçin 9 Uzman İpucu
Google Reklamlarını nasıl optimize edersiniz? Aşağıdaki ipuçlarıyla Google Ads reklam optimizasyonlarının gücünden yararlanın:
1. Google Ads Hesabınızı Birleştirin
Google Ads, hesap yönetiminizi kolaylaştırmanıza ve Google Reklamlarınızı optimize etmenize yardımcı olacak çok çeşitli otomasyon araçları sunar. Örneğin, Google’ın otomatik teklif verme özelliği, tekliflerinizi performans verilerine dayalı olarak gerçek zamanlı olarak ayarlayacaktır. Bu da, performans hedeflerinize ulaşmak için teklif belirleme konusunda tahminde bulunmayı ortadan kaldırır.
Reklamlarınızı ve reklam gruplarınızı basitçe gruplamak bile, algoritmanın birlikte çalışması için daha fazla veri sağlar. Bu da daha etkili teklif verme ve teklif ayarlamaları ile reklam yayınına yol açabilir. Bunların tümü, dönüşüm oranınızı ve YG’nizi iyileştirmeye çalışabilir.
2. Açılış Sayfanızı Ve Reklam Metninizi İnsanların Aradığı Terimlerle Eşleştirin.
Google Ads reklam optimizasyonu ile reklam metninizi ve açılış sayfanızı kullanıcıların arama terimleriyle eşleştirerek, tüketicilerin yüzde 71’i için önemli olan daha kişiselleştirilmiş ve alakalı bir deneyim yaratıyorsunuz. Bu aynı zamanda Google Ads reklam optimizasyon stratejisi sayesinde daha yüksek tıklama oranlarına, daha düşük hemen çıkma oranlarına ve sonuç olarak daha fazla dönüşüme yol açabilir. Ayrıca, doğrudan ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına hitap eden içerikle etkileşim kurma olasılıkları daha yüksek olduğundan, hedef kitlenizle güven ve güvenilirlik oluşturmanıza Google Ads reklam optimizasyon ile yardımcı olabilir.
Reklam metniniz ve açılış sayfanız, ziyaretçilerin aradığı siteyle yüksek düzeyde alakalı olduğunda, Kalite Puanınızı yükseltir. Kalite Puanınız, reklamınızın, anahtar kelimenizin ve açılış sayfanızın kullanıcının arama sorgusunu ne kadar tatmin edeceğini ölçer. Daha yüksek bir Kalite Puanı, daha düşük maliyetler ve daha iyi reklam yerleşimi anlamına gelebilir.
Hangi anahtar kelimelerin dahil edileceğini ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler mi yoksa kısa kuyruklu anahtar kelimeler mi kullanacağınızı belirlemenize yardımcı olması için Google’ın anahtar kelime planlayıcısını kullanın.
3. Negatif Anahtar Kelimeler Ekleyin.
Negatif anahtar kelimeler, Google Ads kampanyalarınızı optimize etmek için önemli bir araçtır. Aynı zamanda Google Ads reklam optimizasyon stratejisiyle de desteklenen negatif anahtar kelimeler, Google Ads kampanyanızdan hariç tutulmasını istediğiniz kelime öbekleridir. Bu strateji, reklam hedeflemenize ince ayar yapmanıza ve reklamlarınızın Google Ads reklam optimizasyon odaklı alakasız aramalarda görünmesini önlemek için çok önemlidir.
Negatif anahtar kelimeler, reklamlarınızın yalnızca ürünleriniz ve/veya hizmetlerinizle ilgilenme olasılığı en yüksek olan Google aramayı kullanan kişilere gösterilmesini sağlamaya çalışır. Bu, daha alakalı ve etkili reklam kampanyalarıyla sonuçlanır.
Negatif anahtar kelimelerle çalışmanın iki ana yolu vardır. Birincisi, trafiğinizi en alakalı kampanyalara yönlendirmek için bunları kullanmaktır. Örneğin, bir jenerik kampanyanız ve bir rakip kampanyanız varsa, jenerik kampanyada rakip isimlerin görünmesini engellemek istiyorsunuz ve bunu jenerik kampanyalara negatif olarak ekliyorsunuz.
Negatif anahtar kelimelerin ikinci faydası, gereksiz anahtar kelimeleri dışlayarak veya markanızın uygunsuz aramalarda görünmesini engelleyerek markanızı korumaktır. Eğer reklam stratejiniz olarak Google Ads reklam optimizasyonu kullanıyor ve Google Ads’in en iyi uygulamalarından olan geniş eşleşmeli anahtar kelimeleri tercih ediyorsanız, negatif anahtar kelimeler sizin için daha da önemlidir. Bu yaklaşım, Google Ads reklam optimizasyon çabalarınızın odaklı olmasını sağlayacak ve reklam harcamalarınızın gereksiz veya düşük niyetli hedef kitlelere, fazla geniş bir arama sorgusu yelpazesinde gösterilerek boşa gitmesini önleyecektir.
Trafiği yönetmek ve eklenmesi gereken yeni negatifleri keşfetmek için arama terimleri listenizi her hafta kontrol edin.
4. Diğer Kampanya Türleri İle Denemeler Yapın
Google Ads’de farklı reklam kampanyası türleriyle denemeler yapmak, erişiminizi yeni kitlelere genişletmenize yardımcı olabilir. Her kampanya türünün kendine özgü hedefleme seçenekleri, reklam biçimleri ve hedef kitleleri vardır. Örneğin:
- YouTube kampanyaları, halihazırda sizinkine benzer ürün ve hizmetlerin videolarını izleyen kullanıcılara ulaşmanıza yardımcı olabilir.
- Görüntülü reklam kampanyaları, tekliflerinizle ilgili web sitelerinde gezinen kullanıcılara ulaşmanıza yardımcı olabilir.
- Maksimum performans kampanyaları, Arama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı, YouTube ve daha fazlası dahil olmak üzere Google’ın reklam envanterindeki erişiminizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Birden fazla kampanya yürüttüğünüzde, büyümenizi hızlandırmak ve daha fazla satış elde etmek için birkaç hedef kitleyle bağlantı kurma şansınız daha yüksektir.
Google Ads reklam optimizasyonu stratejiniz için Hangi kampanya performansının en iyi olduğunu görmek için görüntülü reklam kampanyaları ve maksimum performans kampanyaları dahil olmak üzere birkaç farklı reklam türünü test edin. En iyi performans gösteren reklamların hangileri olduğunu ölçmek için net hedefler belirlemeyi ve temel performans metriklerini izlemeyi unutmayın.
Dönüşüm hunisinin en üstünde yer alan bu kampanyaların etkisini ölçmek zor olsa da, marka bilinirliğini artırarak ve web sitenize daha fazla trafik çekerek genellikle diğer kampanyaları olumlu yönde etkilerler. Pazarlama çabalarınıza bütünsel bir bakış açısıyla bakmak ve işletmenizin genel etkisini ölçmek, mevcut pazarlama karmanızın ne kadar başarılı olduğuna dair değerli bilgiler edinmenize yardımcı olacaktır. Ardından, harcamayı ayarlamayı farklı kampanyalarda test edebilir ve genel performans üzerindeki etkisini keşfedebilirsiniz.
5. Doğru Ölçümlere Odaklanın
Tıklama oranı (TO) ve tıklama başına maliyet (TBM) gibi daha popüler ölçümler, performansın yararlı göstergeleri olsa da, resmin tamamını çizmezler.
TO ve TBM’ye ek olarak, Google Ads reklam optimizasyonu için aşağıdaki metrikleri takip ettiğinizden emin olun:
- Dönüşüm oranı
- kalite puanı
- Reklam harcamalarından elde edilen gelir (ROAS)
- Edinme başına maliyet (EBM)
Google ile kampanyalarınızın etkisini tam olarak ölçmek için, Google Analytics, HubSpot, Shopify veya başka bir şey olsun, verilerinizi gerçek kaynağınıza bağlamayı unutmayın. Bunu yapmak, Google Ads’nin işletmenize para girmesine katkıda bulunduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir.
Bu çevrimdışı dönüşümleri tekrar Google Ads’e aktarabilir veya sonuçları ölçmek için verilerinizi Huni gibi bir pazarlama veri merkezinde toplayabilirsiniz.
6. Gösterim-Dönüşüm Oranına Bakın
TO’ya ve dönüşüm oranına ayrı ayrı bakmak yerine, Google Ads’de gösterimden dönüşüme (ITC) oranı olarak bilinen özel bir metrik oluşturabilirsiniz. Google Ads, gösterimden dönüşüme geçiş oranı için yerleşik bir metrik sağlamaz. Ancak kendiniz bir tane oluşturmak oldukça basittir. Bunu yapmak için şu adımları izleyin:
- Google Ads hesabınızda Kampanyalar veya Reklam Grupları sekmesine gidin.
- Sütunlar düğmesine tıklayın.
- Sütunları Değiştir’i seçin.
- Özel Sütunlar’da + Yeni özel sütun düğmesine tıklayın.
- Özel sütuna “Gösterim – Dönüşüm Oranı” adını verin.
- Formül için seçeneği seçin.
- Formül kutusuna Dönüşümler / Gösterimler * 100 girin.
- Özel sütununuz için uygun veri türü ve biçimlendirme seçeneklerini belirleyin.
- Özel sütununuzu kaydedin ve kampanyalarınız ve reklam gruplarınız için gösterimden dönüşüme oranını görmek için kullanın.
Gösterimden dönüşüme, bir dönüşüm oluşturmak için kaç gösterim gerektiğini anlamada önemli bir metriktir. ITC oranının dalgalanmasına neden olabilecek birkaç faktör vardır. Örneğin:
- Reklam konumu
- Hedefleme seçenekleri
- Reklam metni
7. Otomatik Teklif Stratejilerini Test Edin
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Google’ın otomatik teklif verme özelliği, pazarlamacıların her açık artırmaya göre uyarlanmış teklifler belirleyerek paralarının karşılığını en iyi şekilde almalarına yardımcı olur. Google Ads reklam optimizasyonunda kullanılan üç ana pazarlama stratejisi türü şunlardır:
- Dönüşüm değerini en üst düzeye çıkarın: Bu strateji, belirli bir bütçe dahilinde mümkün olduğunca fazla gelir sağlamaya yardımcı olur.
- Hedef ROAS (Reklam Harcama Getirisi): Bu strateji, belirli bir reklam harcaması getirisi hedefine ulaşırken geliri en üst düzeye çıkarmak için teklifleri ayarlamaya çalışır.
- Dönüşümleri en üst düzeye çıkarın: Bu strateji, teklifleri bütçeniz dahilinde en fazla dönüşümü elde edecek şekilde ayarlar.
- Hedef EBM (edinme başına maliyet): Bu strateji, reklamverenlerin belirli bir hedef edinme başına maliyetle mümkün olduğunca çok dönüşüm elde etmesine yardımcı olmak için teklif ayarlamalarını kullanır.
Pazarlamacılar, teklifleri kontrol etmek ve optimize etmek için Google’ın otomatik teklif verme algoritmalarından birini kullanır. Ancak algoritma yeterli veri olmadan düzgün çalışamaz. Doğru tahminler yapmak için yeterli veriye ihtiyaç duyar.
Peki, bir reklam grubunda yeterli dönüşüm/veri olup olmadığını nasıl anlarsınız? Son 30 gün içinde kampanyanız tarafından oluşturulan dönüşüm sayısına bir göz atarak başlayın. Ayda 15 ila 20’den az dönüşüm varsa, otomatik teklif vermeye tam olarak hazır olmayabilirsiniz.
Yeterli veriye sahip olduğunuzda, kampanyanızı iki gruba ayırarak otomatik teklifi basit bir A/B testiyle test edebilirsiniz:
- Manuel teklif kullanan bir kampanya
- Otomatik teklif kullanan bir kampanya
Algoritmanın yeterli veri toplamasına ve tekliflerinizi optimize etmesine izin vermek için testi en az bir ay çalıştırın. Test süresi sona erdiğinde, sonuçları analiz edip karşılaştırın ve Google Ads reklam optimizasyonu kampanyanız için hangi pazarlama stratejisinin en iyi sonucu vereceğine karar verin.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, otomatik teklif ayarlama stratejilerini test ederken birleştirilmiş bir kampanya yapısı kullandığınızdan emin olun.
8. Site Bağlantılarını İnceleyin Ve Güncelleyin
Site bağlantıları ve diğer reklam uzantıları, Google ads reklam optimizasyonunun temel öğeleridir. Potansiyel müşterilere daha fazla bilgi vermenizi ve onları web sitenizdeki belirli sayfalara yönlendirmenizi sağlar. Ancak, zaman içinde alakalı ve etkili olmalarını sağlamak için reklam metninizi ve öğelerinizi düzenli olarak gözden geçirip güncellemeniz önemlidir.
Site bağlantılarınızı incelemek ve güncellemek için atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:
- Web sitenizi inceleyin: Web sitenize bir göz atın ve işletmenizin en önemli ayrıntılarını paylaşan ve trafik çekmek istediğiniz sayfaları belirleyin. Bu, açılış sayfalarını, ürün sayfalarını veya iletişim sayfalarını içerebilir.
- Mevcut site bağlantılarınızı kontrol edin: Google Ads hesabınıza giriş yapın ve mevcut site bağlantılarınızı inceleyin. Hâlâ alakalı olduklarından emin olun ve kullanıcıları web sitenizdeki doğru sayfalara yönlendirin.
- Site bağlantılarını gerektiği gibi güncelleyin: Site bağlantılarınızdan herhangi birinin artık alakalı olmadığını veya kullanıcıları eski veya süresi dolmuş sayfalara yönlendirdiğini fark ederseniz, potansiyel müşterileri web sitenizdeki doğru sayfalara yönlendirmek için bunları güncelleyin.
- Yeni site bağlantıları ekleyin: Yakın zamanda yeni ürün ve/veya hizmet teklifleri başlattıysanız veya yeni bir sayfayı vurgulamayı denemek istiyorsanız, Google Ads reklam optimizasyonu reklamlarınızı optimize etmek için bu sayfalara yeni site bağlantıları eklemeyi düşünün.
- Performansı test edin ve izleyin: Site bağlantılarınızda gerekli güncellemeleri veya ince ayarları yaptıktan sonra, web sitenize daha fazla trafik çekip çekmediklerini ve dönüşüm oranlarınızı iyileştirip iyileştirmediklerini görmek için performanslarını test edin ve izleyin.
9. Reklam Mesajlarında İnce Ayar Yapmak İçin Verileri Kullanın
Veriler, Google kampanyalarını optimize etmenin anahtarıdır. Google Ads reklam optimizasyonu stratejiniz için sonuçları analiz ederek ve varyasyonları test ederek, hedef kitlenizde en çok hangi reklam öğelerinin yankı uyandırdığını belirleyebilir ve kampanyalarınızı daha da optimize edebilirsiniz. Bunu yapmanın bir yolu, başlıklar ve açıklamalar da dahil olmak üzere farklı reklam varyasyonlarında A/B testleri yapmaktır. Bu, hangi reklam mesajlarının en etkili olduğunu belirlemenize ve kampanyanızın zaman içindeki performansını artırmanıza yardımcı olabilir.
Verileri kullanarak reklam mesajlarınıza ince ayar yapmak için yapabileceğiniz birkaç şey şunlardır:
- Başlık varyasyonlarını test edin: Başlık metninde değişiklikler içeren ve daha fazla başlık ekleyen farklı reklam varyasyonları oluşturun. Hedef kitlenizde en çok yankı uyandıran seçeneği bulana kadar her varyasyonun performansını karşılaştırın.
- Başlıklarınıza popüler anahtar kelimeler ekleyin: Reklamlarınızın alaka düzeyini artırmak ve kullanıcıları bunları tıklamaya zorlamak için popüler anahtar kelimeleri başlıklarınıza ekleyin.
- Başlıklarınızı ve açıklamalarınızı daha benzersiz hale getirin: Öne çıkan ve işletmenizi rakiplerinden ayıran reklam mesajları oluşturun. Reklamlarınızı daha akılda kalıcı kılmak için markanıza özgü bir dil ve mesaj kullanın.
- Sabitleme değişkenleriyle denemeler yapın: RSA’lar oluştururken, reklam metni üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak için değişkenleri farklı konumlara sabitleyebilirsiniz. Bazen sabitleme iyi çalışır. Ancak diğer zamanlarda algoritma daha iyi bir kombinasyon bulabilir. Neyin işe yaradığını anlamak için sabitleme ile ve sabitleme olmadan denemeler yapın.
Google Ads Reklam Optimizasyonu İçin Son Düşünceler
Dijital pazarlamacılar, Google Ads reklam optimizasyonunu geliştirmek için doğru metriklere odaklandığında, hedef müşterinizin aradığı uygun anahtar kelimelere, optimize edilmiş iniş sayfalarına, reklam ilgisi ve çeşitli teklif stratejilerine odaklanabilirler. Bu şekilde reklam sıralamanızı artırarak satışlarınızı ve yatırım getirinizi artırmak mümkündür. En önemlisi, bu faydaların hepsini bütçenizi aşmadan Google Ads reklam optimizasyonuyla elde edebilirsiniz.