WordPress, web sitelerini kolayca oluşturmanıza ve yönetmenize olanak tanıyan popüler bir içerik yönetim sistemidir (CMS). İster bir blog yazarı, ister serbest çalışan veya işletme sahibi olun, WordPress minimum öğrenme eğrisi, onu özelleştirmenin birçok yolu ve istediğiniz herhangi bir web sitesini oluşturma olanağı sunar.
Bu yazıda, bir alan adı satın alma ve barındırma, sitenizi tasarlama ve başlatma dahil olmak üzere bir WordPress web sitesinin nasıl oluşturulacağını göstereceğiz. O halde hadi başlayalım.
İçindekiler
- 1 WordPress Nedir?
- 2 Neden WordPress’i Seçmelisiniz?
- 3 Başlamak için İhtiyacınız Olanlar
- 4 WordPress Web Sitesi Nasıl Yapılır
- 4.1 1. Adım: WordPress’i Yükleyin
- 4.2 Adım 2: WordPress Temanızı Seçin
- 4.3 Adım 3: Sayfalarınızı Ekleyin
- 4.4 Adım 4: Navigasyonunuzu Ayarlayın
- 4.5 Adım 5: İlk Sayfanızı Oluşturun
- 4.6 Adım 6: Üst Bilgilerinizi ve Alt Bilgilerinizi Değiştirin (Gerekiyorsa)
- 4.7 Adım 7: Eklentileri Yükleyin
- 4.8 Adım 8: Canlı Yayına Geçin!
- 5 WordPress Web Sitesi Nasıl Yapılacağına İlişkin Son Düşünceler
- 6 Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
WordPress Nedir?
Başlangıçta 1990’larda bir blog platformu olarak oluşturulan WordPress, üyelik siteleri, forumlar, öğrenme yönetim sistemleri (LMS), e-ticaret siteleri ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli türde web siteleri oluşturmak için kullanılabilecek çok yönlü bir CMS’ye dönüştü. Kullanıcı dostu arayüzü, kapsamlı tema ve eklenti seçenekleri ve çok yönlülüğü ile WordPress, kullanıcılara web sitelerini hayata geçirmek için ihtiyaç duydukları kontrolü sağlar. İster yeni başlayan ister teknoloji meraklısı bir web geliştiricisi olun, WordPress çevrimiçi varlığınızı oluşturmak ve sürdürmek için kullanıcı dostu ve ölçeklenebilir bir çözüm sunar.
Neden WordPress’i Seçmelisiniz?
Çok yönlülüğü, özelleştirme seçenekleri ve kullanıcı dostu arayüzünün yanı sıra WordPress’in geniş bir takipçi kitlesi var. İnternetin %44’ünden fazlası üzerinde kurulu olduğundan, neredeyse her gün ipuçları ve püf noktaları sunan yüzlerce saygın geliştirici vardır. Üstelik WordPress’in kullanımı ücretsizdir. Bununla birlikte, barındırma, eklentiler ve alan adı gibi gizli maliyetler vardır. Ek olarak, yeni WordPress kullanıcıları WordPress’i öğrenmek için ihtiyaç duydukları desteğe sahip olacaklar.
Başlamak için İhtiyacınız Olanlar
Yeni bir WordPress web sitesi oluştururken, sürecin ilerlemesi için bir alan adı, web barındırma ve sitenin yapısının belirlenmesi de dahil olmak üzere birkaç şeye ihtiyacınız olacak. Başarılı olmak için gereken adımlara daha derinlemesine bakalım.
Alan Adı Satın Alın
Web sitenizin nerede yayınlanacağını veya içeriğini düşünmeden önce mükemmel alan adına karar vermelisiniz, bunun markanıza sadık kalmasını istiyorsunuz, bu nedenle işletmeniz için en iyi alan adlarını araştırdığınızdan emin olun.
Ayrıca, .com veya başka bir şey olsun, hangi üst düzey alan adı (TLD) uzantısını kullanmak istediğinizi de düşünün. Çoğu insan için .com, tanınabilirliği ve güvenilirliği nedeniyle en anlamlı olanıdır. TLD’ler, SEO da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı seçim sürecinin önemli bir parçasıdır.
Alan adınıza karar verdikten sonra satın almanız gerekecektir. Bunu bir barındırma sağlayıcısı aracılığıyla veya Namecheap gibi iyi bir alan adı kayıt şirketi kullanarak yapabilirsiniz. Süreç zor değildir ve çok önemli bir ilk adımdır. Ancak genellikle alan adınızı bir barındırma sağlayıcısından satın almaktan kaçınmanız önerilir çünkü web sitenizin ana bilgisayarını değiştirmeniz işleri karmaşık hale getirebilir. Bu nedenle, alan adınız üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için ikisini ayrı tutmanızı öneririz.
Hosting Satın Alın
Bir diğer önemli adım ise web siteniz için bir WordPress barındırma planı satın almaktır. Nihai bir karar vermeden önce kendinizi bilgiyle donatmak isteyeceksiniz. Öncelikle, kendi durumunuza en uygun olanı belirlemek için mevcut farklı barındırma türleri hakkında bilgi edinin.
Daha sonra hangi ana bilgisayarın ihtiyaçlarınıza en uygun olduğuna karar verin. Bütçenize uygun ve en fazla özelliğe sahip olanı seçmek isteyeceksiniz. İyi barındırma sağlayıcıları en az %99 kesintisiz çalışma garantisi verecek, güvenlik yamaları ve güncellemeleriyle ilgilenecek ve SSL, e-postalar, yedeklemeler, hazırlama siteleri ve iyi güvenlik gibi ücretsiz hizmetler sağlayacaktır.
Tüm bu özellikleri içeren çok sağlam bir seçenek SiteGround‘dur. Barındırma planları WordPress için optimize edilmiştir ve harika destek ve uygun fiyatlar gibi avantajlar içerir. Yeni gelenler için SiteGround’un Başlangıç planı mükemmel bir başlangıç noktasıdır. 10 GB depolama alanı, SSL, CDN, iş e-postası, taşıma, hazırlama ve daha fazlası gibi ücretsiz olanaklarla, ayda 15 doların altında bir ücretle başlamak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olacaksınız. Ek bir avantaj olarak, kendi testlerimize dayanarak alabileceğiniz en hızlı WordPress barındırma hizmetidir.
WordPress Yapınızı Planlama
Web sitenizi oluşturmaya başlamadan önce sitenizin yapısını planlamanız önemlidir. Hakkında sayfası, hizmetler veya ürün sayfaları, blog, iletişim bilgileri ve diğer ilgili sayfalar gibi eklemek istediğiniz sayfaları göz önünde bulundurun. Sayfaların haritasını önceden çıkararak ziyaretçilerinize iyi organize edilmiş ve gezinmesi kolay bir web sitesi sunacaksınız.
Ek olarak, metin, görseller, videolar veya sosyal medya yayınları gibi diğer öğeler de dahil olmak üzere her sayfa için ihtiyacınız olan içeriği göz önünde bulundurun. İçeriğinizin ana hatlarını çizerek iyi bir SEO kopyası yazabilir, videolar, görseller ve diğer öğeler oluşturabilirsiniz. Bunu doğru şekilde yapmak için zaman ayırmanız, size arama motoru sıralama sayfalarındaki (SERP’ler) konumunuzu yükseltme konusunda mükemmel bir şans verir ve ziyaretçileriniz için kusursuz bir kullanıcı deneyimi sağlar.
WordPress Web Sitesi Nasıl Yapılır
Bir WordPress web sitesi oluşturmaya hazırlanırken birçok adım vardır. Platformun kurulumundan canlıya alınmasına kadar her adımda size yol göstermek ve size büyük bir başarı şansı sunmak için buradayız.
1. Adım: WordPress’i Yükleyin
Başyapıtınızı yaratmanın ilk adımı WordPress’i kurmaktır. Bu, birkaç yolla gerçekleştirilebilir. Bir VPS veya özel barındırma sağlayıcısı seçtiyseniz WordPress’i muhtemelen kendi başınıza yüklemeniz gerekecektir. Yönetilen bir barındırma şirketi seçtiyseniz WordPress’i yükleme adımları oldukça farklıdır. Örneğin, SiteGround’u kullanarak WordPress’i yalnızca birkaç tıklamayla yükleyebilirsiniz. Bu eğitimde kullanmayı planladığımız yöntem budur.
SiteGround, WordPress’i kurmanın basit bir yolunu sunar. Hesabınızı oluşturduktan sonra hesap kontrol panelinize yönlendirileceksiniz. Yüklemek için Yeni Web Sitesi Başlat düğmesini tıklayın.
Ardından, WordPress’i yeni, mevcut veya geçici bir alana mı kuracağınızı seçin. Yeni sitemizi geçici bir alan adı üzerinde oluşturacağız, böylece yayına sunmadan önce tasarlayıp mükemmelleştirebileceğiz.
Ekran yenilendiğinde web siteniz için size geçici bir alan adı atandığını fark edeceksiniz. Devam butonuna tıklayarak ilerleyin.
Ardından, Yeni Web Sitesi Başlat‘ı tıklayın.
Daha sonra uygulama olarak WordPress’i seçin.
Kurulum ayrıntıları için e-posta adresinizi girin, bir şifre oluşturun (veya güçlü bir şifre oluşturun), ardından devam et‘i tıklayın. Giriş bilgilerinizi kaydettiğinizden emin olun, çünkü WordPress yönetici kontrol panelinize bu şekilde giriş yapacaksınız.
WordPress’i yüklemek için bitir düğmesine tıklayın.
Ekranınız yenilendiğinde üç seçeneğiniz olacak: sitenizi bir tarayıcıda görüntüleyin, WordPress yönetici paneline giriş yapın veya SiteGround’un site araçları kontrol paneline gidin. Yönetici panelini görüntülemek için oturum aç yönetici düğmesine tıklayın.
Adım 2: WordPress Temanızı Seçin
Bir WordPress teması, web sitenizin ziyaretçilere nasıl göründüğünü değiştirmenize olanak tanır. Renkleri, düzeni, yazı tiplerini ve diğer tasarım öğelerini markanıza veya stilinize uyacak şekilde özelleştirebilirsiniz. Ücretsiz ve premium temalar dahil olmak üzere iki tür tema mevcuttur. Ücretsiz temalara WordPress dizini aracılığıyla ulaşılabilir. Premium temalar, Divi’nin yapımcıları gibi üçüncü taraf geliştiriciler tarafından sunulur ve genellikle kodsuz sayfa oluşturucular , tam site düzenleme yetenekleri ve önceden hazırlanmış düzenler gibi mükemmel özellikler sağlar.
Mevcut ücretsiz temaları görüntülemek için Görünüm > Temalar seçeneğine gidin.
Yeni bir tema eklemek için Yeni Tema Ekle düğmesini tıklayın.
Buradan temaları arayabilir (1), SiteGround’un önerilerinden birini kullanabilir (2), WordPress dizinine göz atabilir (3) veya premium bir tema yükleyebilirsiniz (4).
Ücretsiz bir temayla başlamayı tercih ediyorsanız WordPress dizinine göz atın seçeneğine tıklayın, mevcut seçenekleri inceleyin ve ardından seçim yaptıktan sonra yükle düğmesine tıklayın.
Bu eğitim için favori premium temamız Divi’yi kullanacağız. Bir tema yüklemek için tema yükleme sekmesine tıklayın, ardından sıkıştırılmış WordPress tema dosyanızı yüklemek için dosya seç seçeneğine tıklayın.
Son olarak WordPress temanızı yüklemek için Şimdi Kur’a tıklayın.
Temanızın sitenizde yayınlanmasını sağlamak için etkinleştir düğmesine tıklayın.
Adım 3: Sayfalarınızı Ekleyin
Artık temanız yüklenip etkinleştirildiğine göre sayfalarımızı oluşturacağız. Sitemiz için bir ana sayfa, hakkında, hizmetler, blog ve iletişim sayfası oluşturacağız. Bu, çoğu başlangıç sitesi için temel bir kurulumdur. Herhangi bir içerik eklemeyeceğiz; Bir sonraki adımda navigasyonumuzu oluşturmak için sayfa yapısını ayarlayacağız.
İlk sayfanızı oluşturmak basittir. WordPress kontrol panelinde Sayfalar > Yeni Ekle’ye gidin.
Her yeni WordPress kurulumu standart olarak iki sayfayla birlikte gelir: gizlilik politikası ve örnek sayfalar. Bunları bir kenara bırakıp sitemize yeni bir ana sayfa ekleyeceğiz. Yeni bir sayfa eklemek için sayfanın sol üst kısmındaki Yeni Ekle düğmesini tıklayın.
Daha sonra sayfanıza bir başlık verin (1) ve sayfayı oluşturmak için Yayınla’ya (2) tıklayın.
WordPress’teki sayfalar bölümüne dönmek için sayfanın sol üst köşesindeki WordPress logosuna tıklayın.
Daha fazla sayfa eklemek için tüm sayfalarınız oluşturulana kadar yukarıdaki işlemi tekrarlayın.
Bir sonraki adım sitemiz için navigasyonu ayarlamaktır. WordPress ayarlarında ana sayfamızı ayarlayarak başlayalım. Ayarlar > Okuma’ya gidin (1), statik sayfa radyosuna tıklayın ve ana sayfanızı seçin (2), arama motorlarının sitenizi dizine eklemesini engellemek için onay kutusunu işaretleyin (3) ve değişiklikleri kaydedin (4).
Not: Web sitenizi oluştururken indekslemeyi engellemek iyi bir fikirdir. Siteniz prime time’a hazır olmadan istenmeyen trafiğin sizi keşfetmesini engeller.
Şimdi site için ana navigasyonumuzu ayarlayacağız. Görünüm > Menüler (1) seçeneğine gidin. Menünüze bir ad verin (2), Birincil Menü onay kutusunu işaretleyin (3), ardından Menü Oluştur‘a (4) tıklayın.
Daha sonra Tümünü Görüntüle sekmesine (1) tıklayın ve yeni oluşturduğumuz sayfaları seçin (2), ardından Menüye Ekle’ye (3) tıklayın.
Sayfalarınız eklendikten sonra, sıralarını değiştirmek için tıklayıp sürükleyebilirsiniz (1). Yerleşimlerinden memnun kaldığınızda kaydet menüsü düğmesine (2) tıklayın.
Adım 5: İlk Sayfanızı Oluşturun
Ana sayfanızı oluşturmak, WordPress web sitesi yapmayı öğrenirken bir sonraki ve muhtemelen en önemli adımdır. Ana sayfa işletmenizin kimliğine açılan bir pencere görevi görür. Destekleyici içerikle birlikte işletmenizin neyle ilgili olduğunu yansıtmalıdır. Genel bir kural olarak, ana sayfanız yeni bir ziyaretçinin görmesi gereken tüm bilgileri içermelidir; örneğin:
- Senin logon
- Navigasyon
- Bir başlık
- Alt başlık
- Görüntüler
- Harekete geçirici mesajlar (CTA)
- Metin içeriği (en az 300 kelime)
- Altbilgi
- Sosyal kanıt (isteğe bağlı)
- Video içeriği (isteğe bağlı)
- Göz alıcı bir tasarım (olmazsa olmaz)
Sayfanızı oluştururken içerik eklemenin birkaç yolu vardır. WordPress’in varsayılan düzenleyicisi Gutenberg’i veya Divi Builder gibi bir sayfa oluşturucuyu kullanabilirsiniz. Temamız olarak Divi’yi seçtiğimiz için, tasarımınızı gerçek zamanlı olarak görüntülemenizi sağlayan, kodsuz bir ön uç oluşturucu olan Divi’nin Visual Builder’ını kullanarak ana sayfamıza öğeler ekleyebiliriz. Divi, 2300’den fazla ayrı sayfa içeren 320’den fazla tam düzen paketi sunarak WordPress web sitenizi oluşturmayı çok kolaylaştırır.
Divi Kullanarak WordPress Sayfası Oluşturma
Kolaylığını göstermek için Divi’yi kullanarak bir düzeni ana sayfanıza aktarma konusunda size yol göstereceğiz. WordPress kontrol panelindeki Sayfalara geri dönün. Daha sonra sitenizin sayfaları içindeki ana sayfaya tıklayın.
Ardından Divi Builder ile Düzenle’yi tıklayın.
Ekran yenilendiğinde Görsel Oluşturucu’da gezinebilir veya sayfanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. İnşa etmeye başla seçeneğini seçin.
Daha sonra, önceden hazırlanmış bir düzen seç öğesini seçin.
Pazarlama düzeni paketini (veya burada seçtiğiniz başka bir paketi) seçin.
Ardından ev düzenini seçin.
Son olarak, tasarımı ana sayfanıza eklemek için bu düzeni kullan seçeneğini seçin.
Oradan, ayarları ortaya çıkarmak için herhangi bir modülün üzerine gelebilirsiniz. Herhangi bir modülü düzenlemek için dişli simgesini tıklayın.
Tüm metin modüllerini düzenleyip stok görselleri ve videoları değiştirdikten sonra sağ alttaki yeşil kaydet butonuna tıklayarak sayfanızı kaydedebilirsiniz.
Gutenberg’i Kullanarak WordPress Sayfası Oluşturma
WordPress’in yerel Gutenberg düzenleyicisini kullanmak oldukça basittir. İçerik eklemek için satırlar, metinler, resimler, videolar, sosyal simgeler ve daha fazlası gibi çeşitli bloklar arasından seçim yaparak sayfalarınızı oluşturabilirsiniz. Sayfanıza bir blok eklemek için + simgesine tıklayarak başlayın.
Tekil bloklara ek olarak, web sitenizin tamamında kullanılmak üzere yeniden kullanılabilir bloklar veya blok kalıpları oluşturabilirsiniz.
Tüm içeriği sayfanıza ekledikten sonra güncelle düğmesini tıklayarak yayınlayabilirsiniz.
Sayfa Kontrol Listesi: Yayınlamadan Önce Yapılması Gerekenler
Sayfanızı yayınlamadan önce dikkate almanız gereken birkaç önemli nokta vardır:
- Sayfanızın yanıt verebilirliğini kontrol edin: Sayfanızdaki tüm içeriğin tüm ekran boyutları için optimize edildiğinden emin olun.
- Yer tutucu içeriğini arayın: Tüm yer tutucu metin ve görselleri değiştirdiğinizden emin olun.
- Alt etiketleri kullanın: Sayfanızdaki her görsel bir alt etiketi içermelidir.
- Yazım hatalarını kontrol edin: İçeriğinizin doğru yazıldığından ve iyi aktığından emin olmak için entegre bir tarayıcı yazım denetimi veya Grammarly gibi bir hizmet kullanın.
- SEO’yu yapılandırın: SEO’nun en iyi uygulamalarının kullanıldığından emin olun . Bir anahtar kelimenin atandığından emin olun ve meta kutusunu doldurun (başlık, URL, meta açıklama)
Adım 6: Üst Bilgilerinizi ve Alt Bilgilerinizi Değiştirin (Gerekiyorsa)
Tam site düzenleme teması kullanıyorsanız siteniz için üstbilgileri ve altbilgileri özelleştirebilirsiniz. Örneğin, Divi’nin Tema Oluşturucusunu kullanarak istediğiniz sayıda özel şablon oluşturabilirsiniz . Alternatif olarak GeneratePress gibi bir blok teması, sitenizin kalıcı bölümlerini tam site düzenleme yoluyla düzenlemenize olanak tanır.
Divi’de yeni bir üst bilgi veya alt bilgi oluşturmak için Divi > Tema Oluşturucu‘ya gidin.
Daha sonra Genel Başlık Ekle‘yi tıklayın.
Son olarak, Görsel Oluşturucuyu başlatmak için Genel Başlık Oluştur‘u seçin.
Web siteniz için kolayca üst bilgi (veya alt bilgi) oluşturmak için önceden hazırlanmış bir üst bilgi ve alt bilgi paketi kullanabilir veya Divi’nin 200 modülünden birini kullanabilirsiniz.
Adım 7: Eklentileri Yükleyin
Artık içeriğiniz hazır olduğuna göre hangi eklentileri kullanacağınıza karar vermelisiniz. Genel olarak konuşursak, SEO, güvenlik ve önbellekleme gibi çeşitli konularda yardımcı olması için sitenize eklemeniz gereken birkaç temel WordPress eklentisi vardır . Sosyal medya, bağlı kuruluş pazarlaması veya canlı sohbet gibi diğer isteğe bağlı eklentiler de dikkate alınmaya değerdir. WordPress çok popüler olduğu için binlerce eklenti seçeneği var . Bu, yeni başlayanlar için çok zor olabilir, bu yüzden burada WordPress web siteniz için ihtiyaç duyacağınız bazı temel eklentilerin bir dökümünü bulacaksınız.
- SEO: RankMath gibi iyi bir SEO eklentisi seçin, böylece SEO’nuzu hem sayfa içinde hem de sayfa dışında kolayca yapılandırarak arama sayfalarında üst sıralarda yer alma konusunda kendinize bir mücadele şansı verebilirsiniz.
- Güvenlik: Sitenizi hain aktörlerden ve kötü amaçlı yazılımlardan korumak en önemli önceliklerinizden biri olmalıdır. İçiniz rahat olsun diye sitenize bir güvenlik eklentisi ekleyin.
- Optimizasyon: Sitenizi hızlı tutmak, sitenize bir hız optimizasyon eklentisi eklemeyi içerir. Ayrıca şişkinliği sitenizin veri tabanından uzak tutmak için bir veri tabanı optimizasyon eklentisi de düşünmelisiniz. Veri tabanınızı temizlemek sitenizin uzun süre sorunsuz çalışmasını sağlar.
- Önbelleğe Alma: Paylaşılan, VPS veya özel bir barındırma sağlayıcısı kullanıyorsanız, kendi önbelleğe alma çözümünüzü yüklemeniz gerekebilir. Bu önbellek eklentileri , en iyinin en iyisi olarak kabul edilir; sitenizin dosyalarının hızlı bir şekilde sunulmasını sağlar, hemen çıkma oranınızı düşük ve müşteri katılımını yüksek tutar.
Dikkate Alınması Gereken İsteğe Bağlı Eklentiler
Sahip olunması gereken eklentilere ek olarak, sosyal medya, reklam, canlı sohbet ve daha fazlası gibi ekstra işlevler eklemek için çok sayıda eklenti mevcuttur. İşte kullanmayı düşünebileceğiniz birkaç ek eklenti. Oluşturmayı planladığınız web sitesinin türüne bağlı olarak bunlardan bazılarının revize edilmesi gerekebilir. Bununla birlikte, gelecekte bir tane eklemeniz gerekebileceği ihtimaline karşı orada ne olduğunu bilmek güzel.
- Sohbet: Web sitenize bir sohbet eklentisi eklemek , müşterilerinizle bağlantıda kalmanın mükemmel bir yoludur. Ayrıca, e-posta göndermekten çok daha kişiseldir.
- Bağlı kuruluş pazarlaması: Web sitenizi para kazanma makinesine dönüştürme arzunuz varsa, bağlı kuruluş pazarlama eklentisi eklemek tam olarak ihtiyacınız olan şey olabilir.
- Reklam: Nakit para kazanmanın bir başka yolu da bir reklam eklentisi eklemektir. Çevrimiçi satışlarınızı artırmak için banner reklamlar oluşturabilir, reklamları Google’dan içe aktarabilir ve ilerlemelerini takip edebilirsiniz.
- Sosyal medya: Sosyal kanıt, her web sitesi sahibinin dikkate alması gereken önemli bir pazarlama stratejisidir. Ziyaretçilerinize sosyal platformlarınıza kısa bir bakış sunarak SEO’yu güçlendirebilir, etkileşimi artırabilir ve hedef kitlenizde güven oluşturabilirsiniz. İyi bir sosyal medya eklentisi size tüm bunları sağlayabilir.
Adım 8: Canlı Yayına Geçin!
WordPress web sitenizi oluşturmanın son ve en heyecan verici adımı onu hayata geçirmektir. Bu noktada navigasyonunuzu yaptınız, SEO’nuzu yapılandırdınız ve içerik eklediniz. Bu son adım, birkaç yarım kalan işi daha halletmeyi içerir. Bunu aklımızda tutarak, hiçbir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmak için takip edebileceğiniz kullanışlı bir kontrol listesi oluşturduk.
- İçerik incelemesi yapın: Tüm içeriğin doğru olduğundan, yazım hatası içermediğinden emin olun ve tüm bağlantıları kontrol edin.
- Optimize Et: Tüm görsellerin 200 KB’ın altında olduğundan emin olun ve sitenizin hızlı yüklenmesini sağlamak için önbelleğe almayı ve değiştirmeyi etkinleştirin. Sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğini görmek için bir GTMetrix raporu çalıştırın.
- SEO ve Analytics: Google analitiğini kurun , sitenize entegre edin ve bir anahtar kelimenin, başlığın, URL’nin ve meta açıklamasının doğru şekilde yapılandırıldığından emin olmak için tüm gönderileri ve sayfaları kontrol edin. Bir SEO eklentisi kullanarak bir HTML site haritası oluşturun.
- Güvenlik: Tüm eklentileri, temaları ve WordPress çekirdeğini güncelleyin.
- Tüm formları kontrol edin: E-posta teslim edilebilirliğini sağlamak için tüm formları test edin. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız bir SMTP eklentisi yükleyin ve yapılandırın.
- Alan adınızı bağlayın: Alan adınızı yeni web sitenize yönlendirin ve ardından bir SSL yükleyin.
- Arama motoru görünürlüğü: Ayarlar > Okuma bölümüne geri dönün ve arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesini engelle onay kutusunun işaretini kaldırın.
- Sitenizi yedekleyin: Sitenizi yayına almadan önce, sunucunuzla veya Updraft gibi bir eklentiyle web sitenizin yedeğini alın . Bir felaket yaşanırsa, sitenizin başvurabileceğiniz en son sürümüne sahip olduğunuzdan emin olmak istersiniz.
WordPress Web Sitesi Nasıl Yapılacağına İlişkin Son Düşünceler
Bir WordPress web sitesi oluşturmak korkutucu olmak zorunda değildir. Yukarıda özetlenen adımları izleyerek vizyonunuzu hayata geçireceksiniz. Dikkatli planlama, düşünceli içerik oluşturma, doğru sunucuyla ortaklık kurma ve gerekli eklentileri birleştirmeyle WordPress web siteniz arama motorları için optimize edilecek, tehditlere karşı güvenli ve ziyaretçileriniz için ilgi çekici hale gelecektir.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Bitirmeden önce, WordPress web sitesi oluşturmayla ilgili en sık sorulan soruların bazılarını yanıtlayalım. Aşağıya bir soru bırakın, biz cevaplayalım!
WordPress web sitesini nasıl yaparım?
Bir WordPress web sitesi oluşturmak için bir alan adı , barındırma sağlayıcısı ve bir WordPress teması seçin. WordPress’i barındırma hesabınıza yükleyin, temanızı özelleştirin, içerik ekleyin ve daha fazla işlevsellik için eklentiler yükleyin. Optimum performans için sitenizi düzenli olarak güncelleyin ve bakımını yapın.
Ücretsiz bir WordPress web sitesi oluşturabilir miyim?
Teknik olarak evet, ücretsiz olarak bir WordPress.org web sitesi oluşturabilirsiniz, ancak bunun için bir alan adı ve barındırma gerekir ve bu da bunlarla ilişkili maliyetlere neden olabilir. Ayrıca bazı tema ve eklentilerin de ücretleri olabilir. Ücretsiz seçenekler mevcuttur ancak ihtiyaçlarınıza bağlı olarak kısmen ücretsiz olabilirler.
WordPress nedir?
WordPress, milyonlarca web sitesine güç veren ücretsiz ve açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS). Kullanıcıların içerik oluşturmasına ve yayınlamasına, sitelerinin görünümünü ve işlevselliğini temalar ve eklentilerle özelleştirmesine ve kullanıcı dostu bir arayüz aracılığıyla sitelerinin arka ucunu yönetmesine olanak tanır.
Web sitemi oluşturmak için neden WordPress kullanmalıyım?
Web sitenizi oluşturmak için WordPress kullanmalısınız çünkü kurulumu kolaydır, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir, çok çeşitli özelleştirilebilir temalar ve eklentiler sunar ve SEO dostudur. Aynı zamanda geniş bir kullanıcı topluluğuna sahiptir, böylece hızlı bir şekilde yardım ve destek alabilirsiniz. Üstelik kullanımı ücretsizdir.
Yeni başlayanlar WordPress ile bir web sitesi oluşturabilir mi?
Evet, teknik uzmanlık gerektirmeden web siteleri tasarlamak için kullanıcı dostu araçlar ve şablonlar sunduğundan, yeni başlayanlar WordPress ile bir web sitesi oluşturabilir. Sezgisel arayüzü, sürükle ve bırak özellikleri ve özelleştirilebilir temaları ile yeni başlayanlar kolayca profesyonel görünümlü bir web sitesi oluşturabilir. Ek olarak, yeni başlayanların WordPress web sitelerini oluşturmalarına yardımcı olacak eğitimler, forumlar ve destek toplulukları da dahil olmak üzere çok sayıda çevrimiçi kaynak mevcuttur.
WordPress kodlama deneyimi gerektiriyor mu?
Hayır, WordPress kodlama deneyimi gerektirmez. Kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir ve herhangi bir kodlama bilgisi olmadan kolayca özelleştirebileceğiniz çeşitli önceden tasarlanmış şablonlar, eklentiler ve widget’lar sunar. Ancak bazı kodlama becerileri gelişmiş özelleştirme için yararlı olabilir.
WordPress kullanılarak ne tür web siteleri oluşturulabilir?
Bloglar, iş web siteleri, e-Ticaret mağazaları, portföyler, forumlar, sosyal ağlar, çevrimiçi dizinler, kar amacı gütmeyen web siteleri ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli web siteleri oluşturmak için WordPress’i kullanabilirsiniz. Esnekliği, ölçeklenebilirliği ve kullanıcı dostu arayüzü, onu web sitesi oluşturmada popüler kılmaktadır.
WordPress hakkında daha fazla bilgiyi nereden edinebilirim?
WordPress hakkında daha fazla bilgiyi, belgeler, kılavuzlar, forumlar ve bir kullanıcı topluluğu sundukları resmi web sitesi WordPress.org’dan öğrenebilirsiniz. Ayrıca bizimki ve WPBeginner gibi bloglardaki blogları ve eğitimleri okuyabilir, WordPress buluşmalarına ve konferanslarına katılabilir veya Udemy ve Coursera gibi platformlardaki çevrimiçi kurslara kaydolabilirsiniz.
WordPress web sitemi nerede barındırmalıyım?
WordPress web sitenizi barındırmak için çeşitli seçenekler arasında paylaşılan barındırma, yönetilen WordPress barındırma, bulut barındırma ve VPS barındırma bulunur. Göz önünde bulundurulması gereken faktörler arasında bütçe, web sitesi boyutu ve trafiği, teknik uzmanlık ve istenen destek düzeyi yer alır.
Web sitem için hangi WordPress Temasını kullanmalıyım?
Web sitenizin hedefleriyle uyumlu, kullanıcı dostu bir arayüze sahip, güvenlik ve uyumluluk açısından düzenli olarak güncellenen bir WordPress teması seçin. Divi gibi bir tema, önceden hazırlanmış birden fazla şablon, WooCommerce ve Mailchimp gibi çok sayıda hizmetle dahili entegrasyon, tam gelişmiş bir tema oluşturucu, şeffaf ve uygun fiyatlandırma, destek ve özelliklerle birlikte geldiğinden, WordPress web siteniz için mükemmel bir seçim olabilir. hoş bir topluluk!
Yüklemem gereken en iyi eklentiler nelerdir?
Yüklemeniz gereken en iyi eklentiler web sitenizin ihtiyaçlarına göre değişir. Ancak, içeriğinizi optimize eden SEO için RankMath , zamanında yedeklemeler için UpdraftPlus ve görüntüleri sıkıştırmak için EWWW Image Optimizer bunlardan bazılarıdır. Ayrıca hız optimizasyonu için WP Rocket, form oluşturma için WPForms ve analiz ve veriler için MonsterInsights gibi eklentileri de düşünebilirsiniz . İhtiyacınız olan her eklentinin kapsamlı listesine buradan bakın.
Hangisi daha iyi: Wix mi yoksa WordPress mi?
WordPress, Wix’ten daha iyidir çünkü daha fazla esneklik ve özelleştirme seçenekleri, daha geniş bir eklenti ve tema yelpazesi, daha iyi SEO yetenekleri ve web sitesi barındırma ve veri sahipliği üzerinde daha fazla kontrol sunar. Ek olarak, WordPress açık kaynaklı bir yazılımdır, yani ücretsiz ve topluluk odaklıdır; oysa Wix, özellikleri üzerinde sınırlı kontrole sahip özel bir platformdur.