SEO

5 Adımda SEO Uzmanı Nasıl Olunur? (Maaş ve Detaylar)

SEO uzmanı olmanın tek bir yolu yoktur. SEO’da çalışan birçok kişi, odaklarını SEO’ya daraltmadan önce geleneksel pazarlama rollerinde başladı. Ancak bu kesin bir kural değildir. SEO Uzmanı olmanız için belirli bir arka plan deneyimi gerekmez. İnsanlar genellikle pazarlama, iletişim ve işletme dahil olmak üzere bir dizi farklı alandan SEO’da çalışan işlere geçerler.

Seo Uzmanı Nasıl Olunur?

Aslında, arama motoru optimizasyonu iş ilanlarının yüzde 30’undan azı bir lisans derecesi gerektirir ve yaklaşık üçte ikisinin hiçbir derece şartı yoktur. En önemli gereksinim, güncel SEO becerilerine sahip olmak ve bunları gösterebilmektir.

5 Adımda Nasıl SEO Uzmanı olunur:

  • SEO temellerini öğrenin.
  • Anahtar SEO araçlarını tanıyın.
  • SEO becerilerinizi geliştirmeye ve uygulamaya devam edin.
  • SEO çalışmanızı sergilemek için bir proje portföyü geliştirin.
  • SEO becerilerinizi geliştirmek için kendi web sitenizi optimize edin.

1. SEO Temellerini Öğrenin

Bir araştırmaya göre, ortalama olarak, arama yapanların yalnızca yüzde biri, dokuzuncu sıradaki sonucu görmek için tıklıyor. Açıkçası, iyi bir sıralama, bir şirketin başarısında önemli bir maddi fark yaratabilir. Bu nedenle, ister tam zamanlı bir kariyer, isterse pazarlama veya promosyondaki bir işin yalnızca bir unsuru olsun, arama pazarlamacılığı deneyiminin en çok talep edilen becerilerden biri olması şaşırtıcı değildir. Aslında, yakın tarihli bir araştırma, SEO işlerine verilen ilanlarda yıldan yıla yüzde 43’lük bir artış buldu.

Arama motoru optimizasyonunun sürekli artan karmaşıklığı ve trafiği yönlendirmedeki hayati önemi ile SEO uzmanları herhangi bir pazarlama ekibinin vazgeçilmez bir üyesi haline geliyor ve hatta stajyerlerden CEO’lara kadar uzman olmayan ekip üyeleri bile SEO’ya aşina olmalıdır. Başka bir deyişle, arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak ve SEO becerilerinizi geliştirmek her zaman iyi bir fikirdir. İş unvanınızda “SEO” olmasa bile, SEO uzmanlığını özgeçmişinize koyabilmek, maaşınızda bir artışa dönüşebilir.

Ancak genellikle gerekli olmasa da, birçok SEO iş ilanı, bir veya daha fazla belirli SEO aracına aşinalık gerektirir. Google gibi bir arama motoru asla dinlenmez – arama yapanlara en alakalı sonuçları getirmek için kullandıkları teknikleri her zaman günceller. SEO uzmanlarının da yöntemlerini sürekli olarak güncellemeleri, arama motorlarının yaptığı değişikliklere uyum sağlamaları ve en iyi uygulamalara ayak uydurmak için yeni beceriler öğrenmeleri gerekiyor.

Google platformu üzerinden yapılan aramaların önemli bir kısmı artık sesli aramalar olduğundan, sesli aramanın yükselişi, zaten bir dönüşüm etkisi yaratıyor. Sonuçların görüntülenme şekli, SEO üzerinde eşit derecede güçlü bir etkiye sahip olabilir: Örneğin zengin snippet’lerin ve bilgi kutularının aniden öne çıkması, SEO uzmanları için zaten oyunun kurallarını değiştiren bir etkiye sahip. Ve çoğu profesyonel, Google’ın tüm aramaların yarısından fazlasının mobil cihazlarda yapıldığını zaten onayladığı göz önüne alındığında, daha büyük ölçekli bir mobil geçiş için kendilerini hazırlıyor.

2. Anahtar SEO Araçlarını Tanıyın

SEO  anahtar kelimelerden çok daha fazlasıdır. Farklı arama motorları, arama yöntemleri ve görüntüleme türleri ve hatta sosyal medya platformları gibi tüm platformlarda etkili bir şekilde içerik oluşturmak ve optimize etmek için çok fazla çalışma ve çok fazla strateji gerektiren çok katmanlı bir yaklaşım gerekir.

Neyse ki, yeni bakış açıları geliştirmek için araştırma ve analiz yapmanıza yardımcı olacak araçlar var; içeriğinizi oluşturun, biçimlendirin ve yayınlayın; ve neyin işe yaradığını ve neyin iyileştirilmesi gerektiğini izleyin. Ayrıca, bir SEO uzmanı için en çok zaman alan görevlerin çoğunu otomatikleştirmeye yardımcı olacak, verimliliğinizi artıracak ve harika içerik oluşturmaya odaklanabileceğinizden emin olacak araçlar da vardır.

Bu araçlardan bazıları platformların kendisidir. Örneğin Google Ads veya Microsoft Advertising gibi SEM sistemleri veya organik içeriğinizi yayınlayacağınız sosyal medya kanalları gibi. Aynı zamanda Google Analytics veya Google Trends de bu platformlarla yakından ilgili analiz araçlarıdır.

Bu kullanışlı araçlardan gerçekten en iyi şekilde yararlanmak için, arama motorlarının nasıl çalıştığını ve arama sürecinin arama sonuçlarına nasıl dönüştüğünü net bir şekilde anlayarak başlamak gerekir. Başlıca bilgi edinilmesi gerekenler şunlardır;

  • Site tarayıcıları
  • Sayfa dizinine ekleme gibi kavramlar
  • Meta açıklamalar
  • Sayfa içi optimizasyon
  • Cevap kutuları
  • Google Search Console
  • Snippet’ler
  • Tıklama başına ödeme reklamcılığı
  • Reklam grupları
  • Yeniden pazarlama

Bu, anahtar kelimelerin önemli olmadığı anlamına gelmez! Arama mantığını kavradıktan sonra, SEO anahtar kelimeleri üzerinde araştırma yapmanıza ve içeriğiniz için en iyi arama terimlerine odaklanmanıza yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış Ahrefs gibi daha üst düzey dijital araçlara geçmeye hazırsınız demektir. İster müşterileriniz için bir blog oluşturuyor olun, ister ürün listelemelerinize gelişmiş açıklamalar ekliyor olun.

Anahtar kelime araştırması yapmaya ve içerik geliştirmeye yardımcı olan diğer araçlar arasında Linkio, Alexa, SEMRush, Serpstat, Google Analytics ve Google Anahtar Kelime Planlayıcı sayılabilir. Bu araçların en iyileri, içeriği ve içerik pazarlamasını tek bir platformda optimize etmek için bir dizi özelliği birleştirir. Örneğin Ahrefs ile;

  • SEO uzmanları, alakalı anahtar kelimeleri keşfedebilir.
  • Sıralama faktörlerini ve web sitelerinin sayfalarına geri bağlantılarını(backlink) kontrol edebilir.
  • Aramalara dayalı ilgili anahtar kelimeleri çıkarabilir.
  • Rakiplerin içeriğini ve SEO’yu analiz edebilir.
  • Hatta çevrimiçi olarak en çok paylaşılan içeriği de keşfedebilir.

Aslında SEO yönetiminin hemen hemen her yönü için araçlar vardır:

  • Kitle hedeflemenizi denetlemek için Moz
  • Sosyal medya kanallarınızın metriklerini konsolide etmek(sağlamlaştırmak) için Cyfe
  • Rakiplerinizin trafiğindeki değişiklikleri izlemek için SpyFu
  • Sayfa yükleme sürelerinizi kontrol etmek için Google PageSpeed ​​Insights

Liste daha da uzatılabilir. SEO uzmanları ve dijital pazarlama uzmanları her gün tüm bu araçlara güvenmese de bu liste, anahtar kelime araştırmasına dayalı ve arama motorları için optimize edilmiş içerik geliştirmeye çalışırken değerlendirmeleri gereken çok çeşitli farklı hususlardan bahsediyor.

3. SEO Becerilerinizi Geliştirmeye ve Uygulamaya Devam Edin

Doğru dijital araçların nasıl kullanılacağını bilmek, bir SEO uzmanı olarak kariyerinizin üzerine inşa edildiği temeldir. Bunları nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra, içeriğinizi optimize etmek için daha karmaşık tekniklerin yanı sıra SEO’ya tüm yaklaşımınızı desteklemesi gereken stratejik düşünme gibi adaptasyon becerileri de dahil olmak üzere size ekstra avantaj sağlayacak üst düzey becerilere ve en iyi uygulamalara geçmeye hazırsınızdır.

Bu becerileri geliştirmenin iyi bir yolu, basitçe pratik yapmaktır. Kendi SEO kampanyalarınızı oluşturmak ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmek için farklı şeyler denemek. SEO çabalarınızın kapsamlı kayıtlarını tutmayı unutmayın! Bu daha sonra önemli olacaktır.

Bu aşamada uygulamak için iyi bir strateji, teknik SEO’dur. Teknik SEO kısaca bir web sitesinin teknik yönlerini, sıralamasını ve görünürlüğünü iyileştirmek için yeniden şekillendirmek diyebiliriz. Teknik SEO taktikleri, bir web sitesini web tarayıcılarının bulması ve anlaması için daha hızlı ve daha kolay hale getirmek amacıyla indeksleme, oluşturma ve web sitesi mimarisini içerir.

Küçük bir işletme sahibiyseniz veya daha küçük bir şirkette çalışıyorsanız veya danışmanlık temelinde çalışıyorsanız, web sayfalarınızda teknik SEO ayarlamalarını kendiniz yapmanız gerekebilir. Anahtar kelimeler ve içerik genellikle SEO bulmacasının en büyük parçası olsa da, sayfa yükleme süreleri, yavaş yükleme yorum bölümleri, HTML etiketleri, meta veriler ve mikro veriler gibi diğer faktörlerin de SEO üzerinde etkisi vardır. Güvenebileceğiniz bir web yöneticinizin olmadığı durumlarda, içeri girip bu değişiklikleri kendiniz yapmanız gerekebilir.

Pratik yaptığınız için, tam olarak ne yaptığınızı bilmeden atlamaktan çekinmemelisiniz. Sadece bir şeyler deneyin. Aklınızda tek bir strateji bile olsa, değişiklik yapmaya ve bunların ne gibi etkileri olduğunu görmeye başlayabilirsiniz. Bu tekniklerde ustalaşmış olsanız bile, reklam tıklamalarınızı dolandırıcılık açısından nasıl denetleyeceğiniz, HTML etiketlerinizdeki mikro verilere nasıl ince ayar yapacağınız veya sayfa yükleme sürenizi artırmanın yollarını nasıl bulacağınız gibi öğrenebileceğiniz daha çok şey var.

SEO araçları cephaneliğinizi artırdıkça, temel SEO uzmanı adaptasyon becerilerini de uygulayacaksınız: iletişim ve kişilerarası beceriler, organizasyon ve yönetici becerileri ve özellikle analitik ve stratejik düşünme.

SEO’da çalışmak neredeyse her zaman bir ekibin parçası olarak çalışmak ve metin içeriğiyle uygulamalı olarak çalışmak anlamına gelir. Hedef kitleyle bağlantı kurmak rolün önemli bir parçasıdır. Bu nedenle nasıl iyi iletişim kurulacağını bilmek sadece bir varlık değildir; bir zorunluluktur. Bir web sitesinin içeriğini kendiniz yazmıyor olsanız bile, büyük olasılıkla belirli anahtar kelimeleri artırmak için bir yazar çalışmasının ustalığını yapacaksınız (başlıklar, özetler, pasajlar ). Bu nedenle güçlü yazma becerileriniz kesinlikle devreye girecek.

Bir kampanya yürütmek aynı zamanda organizasyon gerektirir. Excel’den veya SEO uzmanlarının tarttığı neredeyse sonsuz değişkenlere giren araştırmalardan kaçınmak yok. Bütçenizi yönetmek gibi basit görevler bile en azından temel yönetim becerileri gerektirir ve araştırmaya daha derin girdikçe (SEO stratejilerinizin organik trafiğinizi nasıl etkilediğine ilişkin uzun vadeli analizler yapmak) işleri düzenli tutmak yalnızca daha önemli olacaktır.

Sonuç olarak, SEO tamamen stratejiye bağlıdır. İçeriği optimize etmek kısmen sanat, kısmen bilimdir ve en azından konu bilim tarafına geldiğinde, önünüzdeki verilere bakmanız ve bunun ne anlama geldiğini anlamanız gerekir. Analytics araçları, A/B testleri yapmanıza veya trafiğinizin nereden geldiğini görmenize yardımcı olabilir, ancak bu bilgilerle ne yapılacağı sorusunun kesin bir yanıtı yoktur. Hangi tekniklerin uygun ve etkili olduğu konusunda eleştirel düşünmeniz ve en büyük kazanımları elde etmek için kaynaklarınızı nasıl uygulayacağınız konusunda stratejik düşünmeniz gerekecek. Ancak deneyene kadar hangi içgüdüleri takip edeceğinizi bilemezsiniz. O yüzden pratik yapmak çok önemlidir.

4. SEO Çalışmalarınızı Sergilemek İçin Bir Proje Portföyü Geliştirin

Becerilerinizi geliştirirken bir araya getirdiğiniz projeler, uygulama aşaması bittikten sonra uzun süre işinize yarayabilir. Özellikle şu anda SEO alanında çalışmıyorsanız, bu alıştırma kampanyaları profesyonel SEO portföyünüzün temelini oluşturacaktır(belki de iş aramanızın en önemli yönü). Bu nedenle kayıt tutma çok önemlidir: artık neyin işe yaradığını bildiğinize göre, denediğiniz farklı stratejileri göstermek için yaptığınız işi bir araya getirebilirsiniz.

Özellikle, çalışma sonuçları perde arkasında ortaya çıkan ve kullanıcının gördüğü içerik tarafından mutlaka iyi temsil edilmeyen SEO uzmanları için, bu tür somut kanıtlar çok önemlidir. Bir SEO uzmanı, bitmiş bir web sitesini göstermek yerine, araştırmalarını, planlamalarını, analizlerini ve stratejik düşünmelerini sergileyecek şekilde süreçleri ve sonuçları sağlam bir şekilde kavradıklarını göstermelidir.

Bunda SEO’nun çoğunda olduğu gibi, veri her şeydir. Potansiyel İşe Alma Yöneticileri en çok sağlam bilgilerden etkilenir. Bir portföyde bu iki şekilde sunulabilir. Birincisi, belki de bir anlatının temeli olarak tek bir projeyi kullanarak, okuyucuya yaptığınız şeyi nasıl yaptığınızı anlatarak becerinizi ve eğitiminizi vurgulamaktır. (Tamamladığınız SEO kursları, kullandığınız teknikler ve stratejiler, edindiğiniz içgörüler vb.) Bu şekilde portföyünüz, başarmak için yola çıktığınız, karşılaştığınız zorluklar ve bunların üstesinden gelmek için yaptıklarınızla başlayarak ilginç ve hatasız bir hikaye anlatabilir. Doğrudan SEO’da çalışan hiçbir ücretli deneyiminiz olmasa bile, portföyünüz SEO kursunuzda gerçekleştirdiğiniz uygulamalı alıştırmaların sonuçlarını içerebilir.

Bir portföyün yapabileceği ikinci şey, verilerin derinliklerine inmektir. İstatistikler en iyi desteğinizdir. Toplam sayfa görüntüleme veya yeni ziyaretçilerdeki büyüme, mobil pazarda genişletilmiş bir kitle, sayfa sıralamanızda bir sıçrama ve hatta ölçülebilir bir artış gibi SEO projelerinizin başarısıyla ilgili anlamlı metrikler belirlemeye çalışın. Bunun için sayılara güvenmeniz gerekecek. Burada, mümkünse bu verileri güzel görüntüler kullanarak sunmanın yollarını düşünmeye başlayabilirsiniz. Daha fazla veri genellikle daha iyidir. Ama bunu bir etki yaratacak ancak bunaltmayacak şekilde sunmak önemlidir.

5. SEO Becerilerinizi Sergilemek İçin Kendi Web Sitenizi Optimize Edin

Becerilerinizi göstermek için güzel bir şekilde sunulan bir proje portföyünüz var. Gerçekten bir SEO uzmanı olduğunuzu göstermek için, bunları kendi web sitenize uygulayın. (Potansiyel işverenleri çekmek için.)

Tabii ki, diğer SEO Uzmanları da aynı yaklaşımı benimsiyor. Web sitenizin öne çıkmasına yardımcı olmak için proaktif olmanız gerekir ve bunu yapmanın en etkili yollarından biri de kendi web siteniz aracılığıyla aktif hale gelmektir. Örneğin diğer web siteleri için gönderiler ve makaleler yazarak profesyonel topluluğunuzla etkileşim kurmak, sizi yalnızca bir düşünce lideri olarak kurmakla ve profesyonel profilinizi yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda sitenizin sıralamasında bir faktör olan gelen bağlantıları ve trafiği de yönlendirir.

Ağınız ne kadar geniş olursa, etki o kadar büyük olur. Bir SEO uzmanı olarak geniş bir ağ geliştirmek çevrimiçi olarak başlar. Ancak kendi alanınızdaki ve ilgili dijital pazarlama, promosyonlar, kullanıcı deneyimi tasarımı ve reklamcılık alanlarında çevrimdışı olarak da tanışmak ve ağ kurmak için mükemmel fırsatlar var. SEO konferansları, atölyeler, sanal zirveler ve Arama Motoru Günlüğü gibi kaynaklar size iş alanınızdaki diğer kişilerle bağlantı kurma ve aynı zamanda becerilerinizi geliştirme şansı verir.

SEO Büyüyen Bir Alan Mı?

Evet SEO, SEO becerileri ve dijital pazarlamanın hala büyük talep gördüğü büyüyen bir alandır. LinkedIn‘e göre, yalnızca 2019’da “SEO” anahtar kelimesiyle eşleşen 47 binden fazla iş ilanı vardı ve 2020’nin artan dijitalleşmesi göz önüne alındığında, bu sayıların artması muhtemel.

SEO Uzmanı Maaşı Ne Kadardır?

Bir SEO uzmanın maaşı sahip olduğu niteliklere göre değişiklik göstermektedir. Kabaca düşünecek olursak başlangıç olarak 10.000 ila 20.000 arasındadır. Her ne kadar SEO yurt dışında çok popüler olsa da ülkemizde yeni yeni ilgi görmeye ve popülerlik kazanmaya başlamaktadır. SEO ajansında çalışmaya başlayacak SEO uzmanlarının alacağı minimum maaş 15.000 ile 30.000 bandında yer almaktadır. Ancak kendi işlerini geliştiren SEO uzmanları rahatlıkla aylık 30.000 TL üzerinde kazanmaktadır.

Deneyimsiz Nasıl SEO Uzmanı Olabilirim?

İster bir işletme sahibi olun, ister şu anda dijital pazarlamada veya tamamen alakasız bir alanda çalışıyor olun, bir SEO uzmanı olmanız mümkündür.(Bu sadece doğru becerileri edinme meselesidir.) Paketten sıyrılmanın bir yolu olarak temel bilgileri öğrenmek isteyen bir Pazarlamacıysanız, ilk adım bir SEO uzmanının ihtiyaç duyduğu temel teknik yeterlilikleri elde etmektir.(SEO ve SEM teknikleri ve en iyi uygulamalar, HTML ve CSS, analitik ve bağlantı kurmanın yanı sıra içerik pazarlama ve marka bilinirliğini artırma gibi ilgili uzmanlıklar.)

Tam zamanlı bir Uzman olarak SEO ve SEM’e odaklanmak istiyorsanız, ilk adım aynıdır: En temel SEO uygulamalarını öğrenmek ve SEO uzmanlarının kullandığı araçlara aşina olmak. Becerilerinizi bir sonraki seviyeye taşımak için içerik geliştirme, site içi SEO, teknik SEO ve JavaScript gibi yeni beceriler uygulamaya ve öğrenmeye devam edin. Bu becerilerin yanı sıra, çevrimiçi ortam için bir his, stratejik ve eleştirel düşünme becerileri, iletişim ve kişilerarası beceriler, organizasyon gibi bir SEO Uzmanının sahip olması gereken birçok adaptasyon ve aktarılabilir beceriye sahip olduğunuzu göstermenin yollarını bulmanız gerekecek.

Farklı SEO ve SEM stratejilerini parça parça kullanarak deneyim kazanmaya çalışıyorsanız, geçen aşinalığınızı tutarlı bir beceri setine dönüştürmeniz birkaç ay sürebilir. Kurslar, verimli ve hızlandırılmış öğrenme eğitimler, sizi SEO’nun en önemli yönlerine ulaşmanızı sağlayabilir.

SEO Kariyerine Nasıl Başlarım?

Sizi bir SEO uzmanı yapan becerileri edinmek savaşın yarısıdır. Ancak bu becerilere sahip olduğunuzda, yine de işverenlerle bağlantı kurmak ve işe alınmak gibi göz korkutucu bir görevle karşı karşıya kalırsınız.

Çoğu durumda, özgeçmişiniz potansiyel bir işverenle ilk temasınızdır. Burada, basit tutmak en iyisidir. Araştırmalar, ilk izleniminizi yaratmak için yaklaşık altı saniyeniz olduğunu gösteriyor, bu nedenle özgeçmişinizin düzenini temiz ve iyi organize edilmiş ve bilgileri özlü tutun. Uygun olan yerlerde madde işaretlerini kullanın. Başarılarınızı desteklemek için sabit sayılar kullanarak SEO eğitiminize, becerilerinize ve deneyiminize vurgu yapılmalısınız. (Portföyünüzün ayrıntılara dalmanın yeri olduğunu unutmayın).

SEO becerileri tipik olarak üç kategoriye ayrılır: teknik beceriler(yazılım, platformlar ve SEO’nun dijital araçlarıyla ilgili uzmanlık dahil), aktarılabilir beceriler(satış, pazarlama veya iletişim becerileri gibi) ve uyarlanabilir beceriler(strateji, ekip çalışması ve organizasyon gibi). Teknik beceriler kategorisi özgeçmişinizde en iyi faturayı almalıdır. En iyi Teknik SEO uygulamaları ve teknikleri bilgisi, okuyucunun özgeçmişinize baktıklarında ilk baktığı şey olmalıdır. Aktarılabilir ve uyarlanabilir beceriler daha sonra sayfanın alt kısmında belirtilebilir veya baştan sona dokunabilir.

SEO Portföyü Oluşturun

Çalışma sonuçları, kullanıcının gördüğü içerik türüyle tipik olarak iyi temsil edilmeyen bir SEO uzmanı için, bir portföy oluşturmak ek bir zorluk sunar. Sadece bitmiş bir ürünü göstermek yerine, süreçlerinizi, sonuçlarınızı, araştırmanızı, planlamanızı, analizinizi ve stratejik düşüncenizi sergileyecek şekilde göstermeniz gerekir.

Burada, potansiyel İşe Alma Yöneticilerini en çok etkileyecek olan şey, zor bilgilerdir. Bu iki şekilde sunulabilir. Öncelikle, belki de tek bir projeye odaklanarak, okuyucuya ne yaptığınızı anlatarak dijital pazarlama eğitiminizi ve becerilerinizi vurgulayın. Portföyünüz, başarmak için yola çıktığınız, karşılaştığınız zorluklar ve bunların üstesinden gelmek için yaptıklarınızla başlayan bir hikaye anlatabilir. Doğrudan SEO’da çalışan hiçbir ücretli deneyiminiz olmasa bile, portföyünüz SEO kursunuzda gerçekleştirdiğiniz uygulamalı alıştırmaların sonuçlarını içerebilir.

Ardından, verilerin derinliklerine inin. İstatistikler en iyi desteğinizdir. Yüksek sıralamalı blog gönderileri veya web sayfaları, toplam sayfa görüntülemelerinde veya yeni ziyaretçilerde büyüme, mobil pazarda genişletilmiş bir kitle gibi SEO çabalarınızın başarısıyla ilgili anlamlı metrikleri tanımlayıp tanımlayamayacağınıza bakın. İstatistikleri etki yaratacak ve bunaltmayacak şekilde sunduğunuzdan emin olun.

SEO Bilginizi Geliştirmeye Devam Edin

İnternet asla uyumaz. Bir SEO uzmanı olarak ayakta kalabilmek için, kariyeriniz boyunca becerilerinizi geliştirmeye devam etmeniz ve bunu yaptığınızı potansiyel işverenlere göstermeniz gerekir. Bu, özgeçmişinizin ve portföyünüzün asla tamamlanmadığı anlamına gelir.

Örneğin, Mayıs 2018’de yapılan tüm web aramalarına ilişkin bir araştırma, en üst sıradaki arama sonucu için tıklama oranının yüzde 30’un biraz altında olduğunu, beşinci sıradaki sonuç için yüzde dörde düştüğünü buldu. Dokuzuncu sonuca göre, arama yapanların ortalama yüzde biri, hala tıklamakla ilgileniyordu. Birkaç yıl öncesine kıyasla, bu çok daha dramatik bir düşüş. Bu değişikliğin çoğu, büyük olasılıkla, mobil cihazlara kıyasla masaüstünde yapılan aramaların sayısının bir sonucudur ve mobil aramalara yönelik eğilim ancak o zamandan beri artmıştır. Bu nedenle, Google’a göre, sesli arama 2016 yılına kadar uzun bir süre önce beş aramadan birini oluşturuyordu. Bu gerçekleri bilmek sadece SEO’nun önemini vurgulamakla kalmaz; ayrıca mobil veya sesli aramaları optimize etmenin genel trafiğinizi nasıl iyileştirebileceğine dair önemli bilgiler sunar.

Kitle davranışları değişir. Arama motorları da öyle. Google ve Bing gibi büyük oyuncular, sistemi oynamaya çalışan insanlardan bir adım önde olmak için yeni metrikler kullanarak ve bir silahlanma yarışında diğerlerini vurgulayarak arama motorlarını yönlendiren algoritmalarda sürekli güncellemeler yapıyor. Sonuç olarak, sadece birkaç yıl önce iyi çalışan SEO stratejileri bir süre sonra modası geçmiş olabilir. SEO bilginizi periyodik olarak yenilemek, sürekli gelişen bir alanın zirvesinde kalmak ve bilmeniz gerekenleri bildiğinizden emin olmak için çok önemlidir.

Pazarlama Bağlantıları Kurmak İçin Ağ

Bir SEO uzmanı olarak kariyeriniz başladığında, SEO ajanslarının yanı sıra SEO, dijital pazarlama ve içerik pazarlamasındaki diğer profesyonellerle ağ kurarak bir sonraki seviyeye taşıyın ve kişisel profilinizi yükseltin. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bir SEO uzmanı olarak geniş bir ağ geliştirmek çevrimiçi olarak başlar. Kendi SEO çalışmalarınızı sergilemek, düşünce liderliğini sergilemek ve kişisel platformunuzu büyütürken çalışmalarınızı paylaşmak için sektörle ilgili kendi web sitenizi başlatmayı düşünün. Burada, kendi sayfa sıralamanız en iyi desteğinizdir. Güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmak, hemen hemen her alanda kişinin yararınadır.

Ayrıca, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı SEO alanında çalışan kişiler için, alanınızdaki insanlarla tanışmak için mükemmel fırsatlar sunan çeşitli ağ oluşturma etkinlikleri vardır. SEO konferansları, atölye çalışmaları ve Arama Motoru Günlüğü gibi kaynaklar sektörle bağlantıda kalmanıza ve uyum içinde olmanıza yardımcı olabilir.

SEO Kariyerleri İçin Gerekli En İyi Beceriler

Bir SEO uzmanı olarak kariyerinizde başarılı olmak için sahip olmanız gereken birkaç beceri vardır. Bunları iki kategoriye ayıralım: teknik ve adaptasyon becerileri. Teknik becerilerle başlayacağız.

SEO Uzmanları İçin Temel Teknik Beceriler

Bir SEO uzmanı olarak kariyerinizde başarılı olmak için ustalaşmanız gereken birkaç teknik beceri vardır. Bu beceriler arasında SEO teknikleri, dijital pazarlama becerileri ve diğer teknik beceriler yer alır.

  •  Site İçi ve Site Dışı SEO

İki ana SEO türü vardır: site içi ve site dışı. Site içi SEO, Google gibi sitelerdeki sıralamanızı iyileştirmek için kendi web sitenizi (resimler, videolar, içerik yapısı, meta bilgiler) optimize etmekle ilgilidir. Site dışı SEO ise, başka bir siteden gelen geri bağlantılar da dahil olmak üzere web sitenizdeki faktörlere göre sitenizin nasıl sıralandığıyla ilgilidir. Her ikisi için de nasıl optimize edeceğinizi bilmelisiniz.

  • Rakip ve Anahtar Kelime Analizi

Bir konu hakkında derin bir anahtar kelime analizi yapabilmeli ve topladığınız bilgilerle, müşteriye içerik stratejisini nasıl geliştirebileceği konusunda eyleme geçirilebilir önerilerde bulunmak için kullanabilmelisiniz. Ayrıca rakip sitelerin sıralamalarını analiz edebilmeli ve onlarla nasıl rekabet edebileceğinizi belirleyebilmelisiniz.

  • İçerik Pazarlama

İçerik, tüm dijital pazarlama stratejilerinin merkezinde yer alır. Bir SEO uzmanı olarak, içerik pazarlamasını ve hedef kitlenizin ilgisini çekecek yüksek kaliteli, SEO dostu içeriğin nasıl oluşturulacağını anlamalısınız. Ayrıca en iyi SEO uygulamalarını dikkate alan içerik stratejileri geliştirebilmelisiniz.

  • Veri Ve Analitik

SEO, veri odaklı bir beceridir. Hangi içeriğin en fazla trafik aldığını ve hangi içeriğin SEO için optimize edilmesi gerekebileceğini belirlemek için Google Analytics gibi araçları kullanabilmeniz gerekir. Gelecekteki içerik ve SEO stratejisi hakkında bilinçli kararlar vermek için Google Analytics gibi araçlardan topladığınız verileri nasıl kullanacağınızı da bilmeniz gerekir.

  • HTML, CSS, JS

SEO uzmanı işleri genellikle ağır programlama içermese de, HTML, CSS, JS(webi güçlendiren ana programlama dilleri) bilgisine sahip olmak, bir SEO uzmanı olarak karşılaşabileceğiniz sorunları çözmek için size başka bir araç sağlayacaktır.

SEO Uzmanları İçin Temel Adaptasyon Becerileri

Başarılı bir SEO uzmanı olmak için teknik becerilerden daha fazlasına ihtiyacınız olacak. Ayrıca gelişmek için bir dizi “Adaptasyon becerilerine” ihtiyacınız olacak. Bir SEO uzmanı olarak sahip olmanız gereken en iyi adaptasyon beceriler şunlardır:

  • Merak

Dijital pazarlama sürekli gelişiyor, bu da tüm pazarlamacıların sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek ve en iyi uygulamaları güncel tutmakla ilgilenmesi gerektiği anlamına geliyor. SEO, son birkaç yılda önemli ölçüde gelişti ve yıllar önce öğrenmiş olabileceğiniz becerilerin çoğu artık konu ile ilgili olmayacak.

  • Problem Çözme

Bir SEO uzmanı olarak, çözmeniz gereken birçok sorunla karşılaşacaksınız. Örneğin, bir makalenin istediğiniz ölçüde üst sıralarda yer almadığını fark edebilirsiniz, bu noktada bir çözüm üretmeniz gerekir. Sorunları daha küçük bileşenlere ayırabilmeli ve etkili bir çözüm üretebilmelisiniz.

  • Takım Çalışması

SEO uzmanları genellikle daha büyük bir dijital pazarlama ekibinin parçası olarak çalışır. Gerçekten de, ferasetiniz içerik stratejistleri, yazarlar ve çalışmaları dijital pazarlama ile ilgili olan diğer kişilerle paylaşılacaktır. Genel olarak, bir ekibin parçası olarak etkili ve verimli çalışabilmelisiniz.

 

Tüm Seo içeriklerim için cemallayik.com/seo/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

6 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu