Facebook Reklam Nasıl Verilir? (Detaylı Anlatım)
Bu Facebook reklamcılığı kılavuzunda, ilk reklamınızı planlamaktan gelişmiş kampanya stratejileri geliştirmeye kadar bilmeniz gereken her şeyde size yol göstereceğiz.
Facebook reklamcılığı, dünyanın en büyük sosyal ağındaki hedef kitlenizle bağlantı kurmanın önemli bir yoludur. Peki ne kadar büyük? Kesin konuşmak gerekirse 2.80 milyarın üzerinde aylık aktif kullanıcı sayısı bulunmaktadır.
Elbette bu etkileyici bir rakam. Ancak Facebook reklamları, mesajınızı tam olarak bu kişilerin doğru kesiminin önüne getirmekle ilgilidir. Yani ürünlerinizi veya hizmetlerinizi gerçekten isteme olasılığı en yüksek olan kişiler.
En iyi sonuçları almak istiyorsanız, konuya girmeden önce farklı Facebook reklam türlerini ve hedefleme seçeneklerini anlamanız önemlidir.
Bu Facebook reklamları kılavuzunda, ilk reklamınızı planlamaktan gelişmiş kampanya stratejileri geliştirmeye kadar bilmeniz gereken her şeyde size yol göstereceğiz.
İçindekiler
Facebook Reklam Türleri
Resim Reklamlar
Bu basit reklamlar, Facebook ücretli reklamcılığına başlamak için harika bir yoldur. Facebook Sayfanızdan bir görselle mevcut bir gönderiyi öne çıkararak yalnızca birkaç tıklamayla bir tane oluşturabilirsiniz.
Resim reklamlar basit olabilir. Ancak bu sıkıcı olmaları gerektiği anlamına gelmez.
Örneğin alan adlarının oldukça can sıkıcı bir ürün olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu, Kanada İnternet Kayıt Kurumu’nun eğlenceli Facebook fotoğraf reklamları oluşturmasını engellemez.
Video reklamlar
Video reklamlar Haber Kaynağı ve Hikayelerde yayınlanabilir veya daha uzun Facebook videolarında yayın içi reklamlar olarak görünebilir. Video reklamlar, Abeego’nun bu hızlı demo video reklamında olduğu gibi, ekibinizi veya ürününüzü çalışırken gösterebilir.
Tıpkı resim reklamlar gibi, video reklamlar da daha yaratıcı bir yaklaşım benimseyebilir. Video reklamlarınızın filme alınmış video görüntüleri kullanması gerekmez. IKEA’nın bu video reklamında olduğu gibi, dikkat çekmek veya teklifinizi açıklamak için GIF benzeri grafikler veya başka animasyonlar da oluşturabilirsiniz.
Anket Reklamları
Yalnızca mobil cihazlara yönelik bu Facebook reklam biçimi, bir resim veya video reklama iki seçenekli bir anket ekleyerek etkileşimli bir bileşen içerir. Her anket seçimi için ayrı bir bağlantı ekleyebilirsiniz.
Hem siz hem de yanıt verenler, her bir anket seçeneğine verilen yanıtların çetelesini görecektir.
Dönen Reklamlar
Dönen bir reklam, ürün veya hizmetinizi sergilemek için en fazla 10 resim veya video kullanır.
Bu formatı, bir ürünün, birkaç farklı ürünün farklı avantajlarını vurgulamak için kullanabilir veya hatta tüm fotoğrafları tek bir büyük panorama görüntüsü oluşturmak için birlikte kullanabilirsiniz.
Her resim veya videonun kendi bağlantısı olabilir. Aşağıdaki reklamda, her bir “Şimdi Alışveriş Yap” düğmesi, doğrudan ekteki resimde yer alan tesisin satış sayfasına gider.
Slayt Gösterisi Reklamları
Slayt gösterisi reklamları, fotoğraflardan, metinlerden veya mevcut video kliplerden oluşan bir koleksiyondan kısa video reklamlar oluşturmanın kolay bir yolunu sunar.
Slayt gösterisi reklamları, tıpkı videolar gibi göz alıcı hareketlere sahiptir. Ancak beş kat daha az veri kullanır. Bu nedenle, yavaş internet bağlantılarına sahip insanlar için bile hızlı yüklenirler. Aynı zamanda dikkat çekmenin kolay ve etkili bir yoludur.
Reklam Yöneticisi’nde reklamınızı oluşturabilir, metin ve müzik ekleyebilirsiniz.
Koleksiyon Reklamları
Yalnızca mobil cihazlar için sunulan bu Facebook ücretli reklamları, müşterilerin bir ürün veya hizmet satın almak için tıklayabilecekleri beş resim veya video sergilemenize olanak tanır.
Koleksiyon reklamları Hızlı Deneyimler ile eşleşir ve insanların Facebook’tan ayrılmadan ürünlerinizi satın almasına olanak tanır. Bu, insanlar hareket halindeyken çevrimiçi alışverişi kolaylaştırır.
Birincil fotoğraf veya video, tek bir ürünü sergilemekten çok daha fazlasını yapabilir. Örneğin, bu Lee Valley Tools reklamındaki ana video, izleyicilere bahçeleri için doğru tohumları nasıl seçeceklerini öğretiyor. Aşağıdaki ürün resimleri, tohumların ekilmesi ve saklanması için gerekli malzemeleri göstermektedir.
Hızlı Deneyim Reklamları
Hızlı Deneyim reklamları eskiden Kanvas olarak adlandırılırdı. Facebook dışındaki bir mobil web sitesinden 15 kat daha hızlı yüklenen tam ekran bir reklam biçimidir .
Kilne’den alınan bu reklam, en üstte bir video ve aşağıda bir atlıkarınca bulunan bir Hızlı Deneyime bağlantı veriyor.
Ayrıca, insanların daha da hızlı mobil içeriğe erişebilmesi için birkaç Hızlı Deneyimi birbirine bağlayabilirsiniz.
Potansiyel Müşteri Reklamları
Potansiyel müşteri reklamları yalnızca mobil cihazlarda kullanılabilir. Bunun nedeni, insanların size çok fazla yazmadan iletişim bilgilerini vermelerini kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmış olmalarıdır.
Haber bülteni abonelikleri toplamak, birisini ürününüzün denemesi için kaydettirmek veya insanların sizden daha fazla bilgi istemesine izin vermek için harikadırlar. Birkaç otomobil üreticisi, test sürüşlerini teşvik etmek için bunları başarıyla kullandı.
Bu reklamlar, satış dönüşüm huninizi beslemenin harika bir yoludur.
Dinamik Reklamlar
Dinamik reklamlar, hedeflenen ürünleri, onlarla ilgilenme olasılığı en yüksek olan müşterilere tanıtmanıza olanak tanır.
Örneğin birisinin web sitenizdeki bir ürün sayfasını ziyaret ettiğini veya alışveriş sepetine bir ürün koyduğunu ancak daha sonra satın almayı bıraktığını varsayalım. Dinamik reklamlarla, söz konusu ürünün Facebook özet akışında reklamını yapabilirsiniz.
Bu, potansiyel müşteriye satın alma işlemini tamamlamasını hatırlatır. Bu şekilde çok etkili bir Facebook pazarlama stratejisi hazırlayabilirsiniz.
Dinamik olabilecek sadece ürün seçimi değildir. Tayvanlı içecek markası Nature Fruit, Malezya’ya yayıldığında reklamlarının dil ayarlarını yönetmek için dinamik reklamlar kullandı.
Bu, kullanıcının tercihlerine göre otomatik olarak İngilizce veya Basitleştirilmiş Çince olarak yayınlanan tek bir reklam oluşturmalarına olanak sağladı. Sonuç, sepete ekleme başına %25 daha düşük maliyet oldu.
Dinamik reklamları kullanmak için bir Facebook Business Manager hesabınızın olması gerekir .
Messenger Reklamları
Facebook Messenger reklamları, her ay Messenger kullanan 1,3 milyar kişiye erişmenizi sağlar. Reklamınızı oluştururken, istediğiniz yerleşim olarak Messenger’ı seçmeniz yeterlidir. Ayrıca Facebook beslemesini(Facebook feed) seçmeniz gerekir.
Messenger uygulamasında bir reklam şöyle görünür:
Facebook beslemesinde “Messenger’a tıkla” reklamları da yayınlayabilirsiniz. Bu reklamlar, Facebook Sayfanızla bir Messenger görüşmesi açan bir harekete geçirici mesaj düğmesi içerir. İnsanlar, satış görevlilerinizden veya müşteri hizmetleri temsilcilerinizden biriyle birebir görüşme yapmak için bunu kullanabilir.
Hikaye Reklamları
Cep telefonları dikey olarak tutulmalıdır. Hikaye reklamları, izleyicilerin ekranlarını çevirmelerini beklemeden ekran alanını en üst düzeye çıkarmanıza olanak tanıyan, yalnızca mobil cihazlara yönelik tam ekran dikey video biçimidir.
Stillhouse Spirits Co. Şirketi, 21 ila 40 yaşları arasındaki ABD’li erkeklere ulaşmak için bir kampanyanın parçası olarak Facebook Stories reklamları yayınladı. Reklamları özellikle alkol, kokteyl, yürüyüş ve açık havayla ilgilenenleri hedefledi.
Artırılmış Gerçeklik Reklamları
Artırılmış gerçeklik reklamları, insanların markanızla etkileşim kurmasını sağlamak için filtreler ve animasyon gibi özellikleri kullanır.
Örneğin, filtre, kullanıcıların dudaklarında bir ruj tonunun nasıl görüneceğini veya bir çift gözlüğün yüzlerine nasıl uyabileceğini görmelerine yardımcı olabilir.
Artırılmış gerçeklik reklamları, erişiminizi genişletmek için de kullanılabilir. Reklamlar, kullanıcıların filtre ile selfie çekmelerine ve bunları kendi kanallarında paylaşmalarına olanak tanır.
Bir kozmetik grubu esansı, izleyicileriyle bağlantı kurmak için artırılmış gerçeklik reklamlarında maske filtreleri kullandı. Maske tasarımları, takipçileri en sevdikleri özellikler hakkında oylayan daha önceki bir reklam turuna dayanıyordu.
İki aylık kampanya boyunca reklamlar 6,5 milyon kişiye ulaştı.
Facebook’ta Nasıl Reklam Verilir
Zaten bir Facebook işletme sayfanız varsa(ve yapmalısınız), Facebook reklam kampanyanızı oluşturmak için doğrudan Facebook Reklam Yöneticisine veya İşletme Yöneticisine gidebilirsiniz. Henüz bir işletme sayfanız yoksa, önce bir tane oluşturmanız gerekir.
Bu gönderide Reklam Yöneticisi adımlarını izleyeceğiz. Business Manager’ı kullanmayı tercih ederseniz, Facebook Business Manager’ın nasıl kullanılacağına ilişkin ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.
Adım 1. Hedefinizi seçin
Facebook Reklam Yöneticisi’ne giriş yapın ve Kampanyalar sekmesini seçin, ardından yeni bir Facebook reklam kampanyasına başlamak için Oluştur’a tıklayın.
Facebook, reklamınızın başarmasını istediğiniz şeye dayalı olarak 11 pazarlama hedefi sunar. İş hedefleriyle nasıl uyumlu oldukları aşağıda açıklanmıştır:
- Marka bilinirliği: Markanızı yeni bir kitleye tanıtın.
- Erişim: Reklamınızı hedef kitlenizdeki mümkün olduğunca çok kişiye gösterin.
- Trafik: Belirli bir web sayfasına, uygulamaya veya Facebook Messenger sohbetine trafik çekin.
- Katılım: Gönderi etkileşimlerinin veya Sayfa takiplerinin sayısını artırmak, etkinliğinize katılımı artırmak veya insanları özel bir teklif talep etmeye teşvik etmek için geniş bir kitleye ulaşın.
- Uygulama yüklemeleri: İnsanların uygulamanızı yüklemesini sağlayın.
- Video görüntülemeleri: Videolarınızı daha fazla kişinin izlemesini sağlayın.
- Potansiyel müşteri yaratma: Satış huninize yeni potansiyel müşteriler kazandırın.
- Mesajlar: İnsanları Facebook Messenger’ı kullanarak işletmenizle iletişim kurmaya teşvik edin.
- Dönüşümler: İnsanların web sitenizde (listenize abone olma veya ürününüzü satın alma gibi), uygulamanızla veya Facebook Messenger’da belirli bir eylemi gerçekleştirmesini sağlayın.
- Katalog satışları: İnsanlara satın almak isteyebilecekleri ürünlerin reklamlarını göstermek için Facebook reklamlarınızı ürün kataloğunuza bağlayın.
- Mağaza trafiği: Yakındaki müşterileri gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalara yönlendirin.
Bu belirli reklam için hedeflerinize göre bir kampanya hedefi seçin. Dönüşüm odaklı hedefler (satışlar gibi) için işlem başına ödeme yapabileceğinizi, ancak gösterim hedefleri için (trafik ve görüntüleme gibi) gösterimler için ödeme yapacağınızı unutmayın.
Bu örnek için, Etkileşimler hedefini seçeceğiz . Oradan, ne tür bir etkileşim istediğimizi belirtmemiz gerekiyor. Şimdilik Sayfa beğenilerini seçeceğiz .
Sonraki adımlarda göreceğiniz seçeneklerden bazıları, seçtiğiniz hedefe göre değişecektir.
Devam‘ı tıklayın .
2. Adım. Kampanyanıza bir ad verin
Facebook reklam kampanyanıza bir ad verin ve reklamınızın kredi veya politika gibi özel kategorilere girip girmediğini belirtin.
Bir A/B bölme testi ayarlamak istiyorsanız, bu reklamı kontrolünüz olarak ayarlamak için A/B Testi bölümünde Başlayın‘ı tıklayın. Bu reklam yayınlandıktan sonra yayınlanmak üzere farklı sürümler seçebilirsiniz.
Bütçe optimizasyonunu açıp açmamayı seçmek için biraz daha aşağı kaydırın. Bu seçenek, birden çok reklam seti kullanıyorsanız yararlı olabilir. Ancak şimdilik bunu kapalı bırakabilirsiniz.
İleri‘ye tıklayın .
Adım 3. Bütçenizi ve programınızı belirleyin
Bu ekranın üst kısmında, reklam setinize bir ad verecek ve hangi Sayfanın tanıtılacağını seçeceksiniz.
Ardından, Facebook reklam kampanyanıza ne kadar para harcamak istediğinize karar verin. Günlük veya toplam bütçe seçebilirsiniz. Ardından reklamınızı gelecek bir tarihte planlamak istiyorsanız başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyin veya hemen yayınlamayı seçin.
Reklamınızı yalnızca hedef kitlenizin Facebook’ta olma olasılığının en yüksek olduğu zamanlarda sunmayı seçebileceğiniz için, Facebook ücretli reklamlarınızı bir programa göre yayınlamanın bütçenizi harcamanın en etkili yolu olabileceğini unutmayın. Yalnızca reklamınız için bir ömür boyu bütçe oluşturursanız bir program belirleyebilirsiniz.
Adım 4. Kitlenizi hedefleyin
Reklamlarınız için hedef kitle oluşturmaya başlamak için aşağı kaydırın .
İlk seçeneğin, işletmenizle Facebook’ta veya Facebook dışında etkileşimde bulunmuş kişilerden oluşan özel bir hedef kitle eklemek olduğunu göreceksiniz. Burada hedefleme seçeneklerine odaklanacağız.
Hedef konumunuzu, yaşınızı, cinsiyetinizi ve dilinizi seçerek başlayın. Konum altında, belirli bir boyutun üzerindeki şehirleri dahil etmeyi veya hariç tutmayı özel olarak seçebileceğinizi unutmayın.
Seçimlerinizi yaparken, potansiyel reklam erişiminiz hakkında size fikir veren ekranın sağ tarafındaki hedef kitle boyutu göstergesine dikkat edin.
Ayrıca, tahmini bir Sayfa beğenisi sayısı da göreceksiniz. Facebook’ta çalışmak için daha fazla veri olacağından, daha önce kampanya yürüttüyseniz bu tahminler daha doğru olacaktır. Bunların garanti değil, tahmin olduğunu daima unutmayın.
Şimdi detaylı hedefleme zamanı. Unutmayın: Etkili hedefleme, YG’yi(Yatırım Getirisi) en üst düzeye çıkarmanın anahtarıdır ve Facebook Reklam Yöneticisi’ni kullanarak hedef kitlenizi hedeflemenin hiçbir eksikliği yoktur.
Burada, hedef kitlenizi istediğiniz kadar spesifik hale getirebileceğiniz iki alanınız var:
- Ayrıntılı Hedefleme: Demografik bilgilere, ilgi alanlarına ve davranışlara dayalı olarak kişileri özel olarak dahil etmek veya hariç tutmak için bu alanı kullanın. Burada gerçekten spesifik olabilirsiniz. Örneğin, hem meditasyon hem de yoga ile ilgilenen kişileri hedeflemeyi seçebilir, ancak sıcak yoga ile ilgilenen kişileri hariç tutabilirsiniz.
- Bağlantılar: Facebook Sayfanızla, uygulamanızla veya yönettiğiniz bir etkinlikle mevcut bir bağlantısı olan kişileri hedefleyebilir veya hariç tutabilirsiniz. Örneğin, yeni bir hedef kitleye ulaşmak istiyorsanız “Sayfanızı beğenen kişileri hariç tut”u seçersiniz. Mevcut hayranlara bir teklif veya yeni bir ürün tanıtmak istiyorsanız, markanızı zaten bilen kişilere ulaşmak için “Sayfanızı beğenenler”i seçin. Ayrıca, markanızla daha önce etkileşime giren kişilerin arkadaşlarını hedeflemeyi de seçebilirsiniz.
Adım 5. Facebook reklam yerleşimlerinizi seçin
Reklamlarınızın nerede görüneceğini seçmek için aşağı kaydırın. Facebook reklamcılığında yeniyseniz, en basit seçenek Otomatik Yerleşimleri kullanmaktır .
Bu seçeneği belirlediğinizde Facebook, reklamlarınızı en iyi sonuçları alma olasılığı yüksek olduğunda Facebook, İnstagram, Messenger ve Kitle Ağı’na (Audience Network) otomatik olarak yerleştirir.
Daha fazla deneyime sahip olduğunuzda, Facebook reklamlarınızı belirli yerlere yerleştirmek isteyebilirsiniz. Seçenekleriniz, seçtiğiniz kampanya hedefine göre değişiklik gösterecektir ancak aşağıdakileri içerebilir:
- Cihaz türü: Mobil, masaüstü veya her ikisi.
- Platform: Facebook, İnstagram, Audience Network ve/veya Messenger
- Yerleşimler: Yayınlar, Hikayeler, yayın içi (videolar için), arama, mesajlar, makale içi ve uygulamalar ve siteler (Facebook dışında).
- Belirli mobil cihazlar ve işletim sistemleri: iOS, Android, özellikli telefonlar veya tüm cihazlar.
Adım 6. Marka güvenliğini ve maliyet kontrollerini ayarlayın
Reklamınızla birlikte görüntülenmesi uygunsuz olabilecek her türlü içeriği hariç tutmak için Marka Güvenliği bölümüne gidin.
Örneğin, hassas içerikten kaçınmayı seçebilir ve belirli engelleme listeleri ekleyebilirsiniz. Engelleme listeleri belirli web sitelerini, videoları ve yayıncıları hariç tutabilir.
Son olarak, reklam teklif stratejinizi ve teklif türünüzü optimize edebilir ve isteğe bağlı bir teklif kontrolü ekleyebilirsiniz. Facebook reklamcılığında yeniyseniz, varsayılan seçeneklerle başlayabilirsiniz.
Daha fazla deneyiminiz varsa, buradaki seçenekleri, bütçe stratejinizi kampanya hedeflerinizle en iyi şekilde eşleştirecek şekilde özelleştirin.
Tüm seçeneklerinizden memnun kaldığınızda, potansiyel erişim ve dönüşüm tahminlerine son bir kez bakın. Gördüklerinizden memnunsanız İleri’ye tıklayın .
Adım 7. Reklamınızı oluşturun
Önce reklam biçiminizi seçin, ardından reklamınız için metin ve medya bileşenlerini girin. Kullanılabilir biçimler, bu sürecin başında seçtiğiniz kampanya hedefine göre değişecektir.
Burada oldukça yaratıcı olabilirsiniz. Bir görüntüyle çalışıyorsanız, kısa bir animasyon oluşturmak için Videoya Dönüştür‘ü tıklamayı deneyin. Veya yerleşik Video Oluşturma Kiti ile bir Slayt Gösterisi reklamı oluşturmak için Slayt Gösterisi Oluştur‘a tıklayın .
Reklamınızın tüm potansiyel yerleşimler için iyi göründüğünden emin olmak için sayfanın sağındaki önizleme aracını kullanın. Seçimlerinizden memnun olduğunuzda, reklamınızı başlatmak için yeşil Yayınla düğmesini tıklayın.
Facebook Reklam Özellikleri
Görsellerinizi ve videolarınızı Facebook reklamları için hazırlarken aklınızda bulundurmanız gereken pek çok ayrıntı vardır. Bu ayrıntılar sık sık değişebilmektedir. Facebook reklam boyutlarında düzenli olarak güncellemeler meydana gelmekte olup güncellemeler düzenli olarak takip edilmelidir.
Facebook reklamları için metin ve objektif özellikler
En iyi Facebook reklamlarını oluşturmak için önerilen karakter sayılarını aklınızda tutmanız gerekir. Bu metin sınırlarını aşan kısımlar kesilmelidir.
Ayrıca, yukarıda açıklanan reklam kampanyası amaçlarının her biriyle hangi tür Facebook reklamlarının çalıştığını anlamanız gerekir.
Resim reklamlar
- Başlık: 40 karakter
- Bağlantı açıklaması: 30 karakter
- Gövde metni: 125 karakter
- Kampanya hedefleri: Video görüntülemeleri hariç tümü
Video reklamlar
- Başlık: 40 karakter
- Bağlantı açıklaması: 30 karakter
- Gövde metni: 125 karakter
- Kampanya hedefleri: Katalog satışları hariç tümü
Facebook Hikayeleri reklamları
- Metin: Ayarlanmış karakter sayısı yok. Reklamın üstünde ve altında metin içermeyen 250 piksel bırakmayı hedefleyin.
- Kampanya hedefleri: Etkileşim ve mağaza ziyaretleri hariç tümü
Dönen reklamlar
- Başlık: 40 karakter
- Bağlantı açıklaması: 20 karakter
- Gövde metni: 125 karakter
- Kampanya hedefleri: Etkileşim ve video görüntülemeleri hariç tümü
Slayt gösterisi reklamları
- Başlık: 25 karakter
- Bağlantı açıklaması: 30 karakter
- Gövde metni: 125 karakter
- Kampanya hedefleri: Tümü
Koleksiyon reklamları
- Başlık: 40 karakter
- Bağlantı açıklaması: yok
- Gövde metni: 125 karakter
- Kampanya hedefleri: Trafik, dönüşümler, katalog satışları, mağaza trafiği
Hızlı Deneyim reklamları
- Metin: Her biri 500 kelimeye kadar metin blokları
- Düğme metni: 30 karakter
- Kampanya hedefleri: Potansiyel müşteri yaratma hariç tümü
Messenger Gelen Kutusu reklamları
- Başlık: 40 karakter
- Bağlantı açıklaması: yok
- Gövde metni: 125 karakter
- Kampanya hedefleri: Trafik, uygulama yüklemeleri, dönüşümler, katalog satışları, mesajlar
Facebook reklamları maliyeti
Facebook’ta reklam vermenin maliyeti nedir? Cevap, duruma göre değişebilmektedir.
AdEspresso tarafından yapılan derinlemesine araştırma, Facebook reklamlarının maliyetini etkileyen ana faktörleri göstermektedir:
- Zamanlama: Ay, gün ve hatta saat reklam maliyetini etkileyebilir.
- Teklif stratejisi: İster en düşük maliyeti ister belirli bir teklif üst sınırını seçin.
- Reklam yerleşimi: Daha yüksek rekabet noktaları daha pahalıya mal olur.
- Reklam alaka düzeyi: Reklamınızın etkileşim sıralaması, kalite sıralaması veya dönüşüm sıralaması için düşük puanlar maliyetleri artırabilir.
- Hedef kitle: Daha yüksek rekabet kitleleri daha pahalıya mal olur.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak AdEspresso, 2020’nin 3. çeyreğinde Facebook reklamları için ortalama tıklama başına maliyeti hesapladı. Kampanya hedefine göre ayrılmış ortalama maliyetler:
- Gösterimler: 0,98 ABD doları
- Erişim: 1,03 ABD doları
- Potansiyel müşteri oluşturma: 0,67 ABD doları
- Dönüşümler: 0,25 ABD doları
- Bağlantı tıklamaları: 0.16 $
Beğeni başına maliyet 2020’de inişli çıkışlıydı. Eylül ayı itibariyle ortalama 0,15 dolara düştü.
Facebook reklamları yayınlamak için 5 akıllı ipucu
1. Dönüşüm hunisinin üst kısmındaki pazarlamayı ihmal etmeyin
Bir Facebook reklam kampanyasının değerini hesaplarken kısa vadeli dönüşümlere odaklanmak kolay olabilir. Ancak Facebook, Analytic Partners ve GroupM’den yapılan araştırmalar, daha yüksek huni marka oluşturma reklamlarının, harcanan dolar başına benzer bir oranda satışları artırabileceğini gösteriyor.
Aslında, sağlık hizmetlerinde marka mesajları, 35 ila 54 yaşları arasındakiler için doğrudan yanıt kampanyalarından daha fazla satış sağladı. Buna karşılık doğrudan yanıt ise gençler için marka mesajlarından daha fazla satış sağladı.
Facebook reklam kampanyanız için hangi reklam amaçlarının en anlamlı olduğu konusunda kesin bir cevap yok. Bu nedenle, önceden belirli hedefler belirlemeniz gerekir.
2. Facebook Pikselini kullanın ve değişikliklere hazır olun
Facebook pikseli, Facebook reklam kampanyalarınız üzerinde büyük etkisi olabilecek küçük bir kod parçasıdır. Kodu web sitenize yerleştirdiğinizde, dönüşümleri izlemenize, sitenizde bir ürünü görüntüleyen kişilere yeniden pazarlama yapmanıza ve benzer hedef kitleler oluşturmanıza olanak tanır .
Daha gelişmiş Facebook piksel stratejilerinden bazılarına katılmaya henüz hazır olmasanız bile, şimdi yüklemelisiniz. Bu şekilde, Facebook reklamlarınızı optimize etmeye hazır olduğunuzda kullanıma hazır izleme ve yeniden pazarlama verileriniz olur.
Apple’ın yaklaşan iOS 14 değişiklikleri, Facebook pikselinin nasıl çalıştığını etkileyecek. Facebook Business Manager’da alan adınızı doğrulamak gibi hazırlanmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır.
Bir geliştiriciyle çalışıyorsanız, çerezlerden etkilenmeyen dönüşüm verilerinin daha doğru şekilde izlenmesi için Dönüşümler API’sini kullanmayı da düşünebilirsiniz .
Değişiklikler hakkında daha fazla ayrıntı için Facebook’un piksel güncellemeleri kılavuzuna bakın .
3. Reklam sıklığıyla deneme yapın
Herkesin televizyon izlediği günleri hatırlıyor musunuz? Cumartesi sabahı TsuBasa çizgi film izleyen çocukların aynı reklamlara kaç kez maruz kaldığını düşünüyorsunuz?
Yeni bir potansiyel müşterinin, adını hiç duymadıkları bir ürünün reklamını ilk gördüğünde harekete geçmesi veya bir marka adını yalnızca bir kez duyduktan sonra hatırlaması nadirdir.
Facebook IQ araştırması , her reklam için en uygun karşılaşma sayısı olmasa da (evet, yine test etmeniz gerekecek), daha fazla maruz kalmanın daha yüksek satın alma niyetine yol açtığını gösteriyor. Ama tabii ki bir sınırı var. Belirli bir noktada, aynı reklama veya ilgili reklamlara daha fazla maruz kalmanın yararı yavaşlamaya başlar.
Testiniz, altın tepsinin sizin için nerede olduğunu gösterecektir. Daha kaliteli reklamların daha sonra düzleşeceğini unutmayın. Bu gerçekten şaşırtıcı değil, değil mi?
Testten bahsetmişken…
4. Her şeyi test edin
Facebook reklamlarınızda neyin işe yarayıp neyin yaramayacağına dair varsayımlarda bulunmamak önemlidir. Her yeni bir şey denediğinizde, sizin için en önemli olan metriklerde iyileştirmeler yapıp yapmadığınızı görebilmek için bunu önceki reklamlarınızla karşılaştırmalısınız.
Facebook reklamları için en iyi uygulamalar sürekli değişiyor. Belirli hedef kitleniz için neyin işe yaradığını yalnızca siz bilirsiniz. Ve bu bilgiyi güncel tutmanın tek yolu test etmektir.
Bu çok önemli bir konu olduğundan, A/B testi için sosyal medyanın nasıl kullanılacağına dair eksiksiz bir kılavuzumuz var .
5. Performansı izleyin ve optimize edin
Facebook Reklam Yöneticisi panosunda kampanyalarınızın nasıl performans gösterdiğini yakından izleyin. Bir kampanya iyi performans göstermiyorsa, paranızı bunun yerine bir reklama yatırın.
Yeni başlıyorsanız, küçük kitleler ve bütçelerle birkaç reklam yayınlamak mantıklı olabilir. En çok neyin işe yaradığını belirledikten sonra, kazanan reklamı birincil kampanyanız olarak kullanın.
Zamanla, Facebook reklam dönüşümlerinizi nasıl iyileştireceğinizi öğreneceksiniz . Bir Facebook meta analizi , test etme ve iyileştirme yoluyla geliştirilen reklamların işlem başına %26 daha düşük maliyete sahip olduğunu gösteriyor.
Bu süreci basitleştirmeye ve hatta otomatikleştirmeye yardımcı olacak araçlar var.
AdEspresso, solo pazarlamacılar, ajanslar ve küçük ve orta ölçekli işletmeler için reklam oluşturmayı, yönetmeyi ve optimize etmeyi hızlı ve basit hale getirir .
Daha büyük bir kuruluş için çalışıyorsanız, elbette Hootsuite Ads’i öneririz. Diğer tüm sosyal kanallarınızı izlediğiniz aynı kontrol panelinden yüzlerce Facebook reklamını dakikalar içinde oluşturup test edebilirsiniz.
Ve anlaşılması kolay analizlerle, bir bakışta en iyi reklamlarınızı ortaya çıkarabilirsiniz.
Ayrıca, düşük performans gösteren reklamlarınızdan en iyi performans gösterenlere (başka bir sosyal ağda olsalar bile) parayı yeniden tahsis edebilirsiniz. Önceden ayarlanmış performans tetikleyicilerine göre bütçeleri otomatik olarak artırın veya yeni kampanyalar başlatın. Ardından, otomatik, günlük önerilerle performansı daha da artırın.
Sağlıcakla kalın… :)