10 Başarılı Google Ads Fikirleri
Google Ads fikirleri bulmak zordur. Ancak, sağlam bir stratejiye sahip olmak buna değer. Bu içerikte sizler için 10 başarılı Google Ads fikirlerini bir araya getirdim.
Günde yaklaşık 3,5 milyar arama ile Google, doğru kitlenin önüne geçmeniz için size inanılmaz bir fırsat sunuyor. Tabii ki, önce ne yaptığınızı bilmeniz gerekir.
Google reklam kampanyalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını arıyorsanız, bu makale tam size göre.
Stratejiye geçmeden önce, Google reklamlarının ne olduğunu anlayalım. Google Ads (önceden Google AdWords olarak biliniyordu), PPC(Pay Per Click-Tıklama Başına Ödeme) reklamları için bir reklam platformudur. Doğru strateji ile nitelikli trafik çekebilir, hedef müşterilerinizle bağlantı kurabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.
Platformun en iyi yönlerinden biri, reklamlarınızı belirli bir günlük, haftalık veya aylık sınırda kalacak şekilde ayarlayarak reklam bütçenizi aşmanıza izin vermesidir. Ayrıca, reklamları istediğiniz zaman duraklatabilir veya tamamen durdurabilirsiniz.
Bazen pazarlamada bütçeyi yakından takip etmek zor olabilir. Bu esneklik, bütçeniz üzerinde tam kontrol sahibi olmanızı sağlar.
Platformun ne kadar etkili olduğuna henüz ikna olmadıysanız, belki bu rakamlar size daha fazla netlik sağlayabilir:
- Y kuşağı’nın yüzde 58’i, bir çevrimiçi veya sosyal medya reklamı nedeniyle bir ürün satın aldıklarını söylüyor.
- Kullanıcıların yüzde 63’ü bir Google reklamını tıkladı.
- Kullanıcıların yüzde 43’ü çevrimiçi olduktan ve reklamı gördükten sonra bir ürün satın aldı.
Google reklamlarının işletmeniz ve kârlılığınız için harikalar yaratabileceği açıktır.
Şimdi tek soru şu: Platformu kullanan bu kadar çok pazarlamacı varken, bu sanal kalabalıkta nasıl öne çıkıyorsunuz? Sizi doğru zamanda doğru kitleye ulaştıracak doğru Google reklamlarını nasıl oluşturursunuz?
Hadi bulalım!
İçindekiler
- 1 Google Ads Fikirleri Oluşturmak İçin İpuçları
- 2 En İyi 10 Google Ads Fikri
- 2.1 1. İyi Bir Başlık Yazın
- 2.2 2. Google Ads Fikirlerine Dalmadan Önce Kullanıcı Amacı Üzerine Düşünün (Arama Niyeti)
- 2.3 3. Sınırlı Teklif Satışlarının Reklamını Yapın
- 2.4 4. Yineleme için Google Reklam Verilerini Takip Edin ve Kullanın
- 2.5 5. Google Ads’niz için Doğru Kampanya Türünü Seçin
- 2.6 6. Açılış Sayfanızı Mükemmelleştirin
- 2.7 7. Google Reklamlarınızı Özel Hale Getirin
- 2.8 8. Google Reklamlarınızı Hedefleyin
- 2.9 9. Google Reklamlarınızı Mobil İçin Optimize Edin
- 2.10 10. Google Reklamlarınızı Diğer Dillerde Kullanılabilir Hale Getirin
- 2.11 Çözüm
Google Ads Fikirleri Oluşturmak İçin İpuçları
Başarılı Google reklam kampanyaları oluşturmak ve yürütmekle ilgili birçok bileşen vardır. İşte sizi doğru yola sokmak için birkaç ipucu:
Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime araştırması , kampanyanızın önemli bir unsurudur. Bu kısmı doğru anlamazsanız, aradığınız sonuçlara ulaşmanız zor olacaktır.
Google reklamları için anahtar kelime araştırması hakkında daha fazla konuşacağız. Ancak şimdilik, bazı anahtar kelime fikirleri oluşturmaya başlayalım. Başlamak için Ubersuggest gibi bir araç kullanabilirsiniz.
Anahtar kelime fikirleri oluşturmanıza, bazı rakiplerinize ve kullandıkları anahtar kelimelere bakmanıza olanak tanıyan ücretsiz bir anahtar kelime araştırma aracıdır.
Trend Tahmini
Tahminler, pazarlamanın önemli bir parçasıdır. Herhangi bir kampanyaya başlamadan önce başarınızın (ya da başarısızlığınızın) nasıl görünebileceği hakkında bir fikriniz olması gerekir.
Elbette bunu tahmin etmenin en iyi yolu verilerle tahmin etmektir.
Google Ads, seçtiğiniz anahtar kelimeler hakkında tahminler almak için kullanabileceğiniz bir anahtar kelime planlayıcı sunar. Bu planlayıcı, reklamınızın her gün alabileceği tıklama sayısı, bu tıklamaların ortalama maliyeti, gösterim sayısı, tıklama oranı (TO) ve daha fazlası gibi temel bilgileri sağlayabilir.
Bu bilgilerle sağlam bir Google reklam kampanyası oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması ve trend tahmini, başlamak için sadece birkaç temel adımdır. Şimdi işin özüne, stratejilerine ve kampanyanızın başarılı olmasına yardımcı olabilecek şeylere geçelim.
En İyi 10 Google Ads Fikri
İyi şeylere başlamanın zamanı geldi: Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek Google Ads fikirleri nelerdir?
1. İyi Bir Başlık Yazın
Bir uzman bir keresinde şöyle yazmıştı: “Başlık zayıfsa, yazı okunmayacaktır. Ve okunmayan nüsha mal satmaz.”
Güçlü bir başlığın hedef kitleniz üzerindeki etkisi inkar edilemez. Tabii ki, insanları reklama tıklamaya ikna eden de bu!
Güçlü başlıklar yazmak için bazı temel ipuçları:
- Kitlenizi anlayın. Kiminle konuşuyorsun?
- Ana anahtar kelimenizi ekleyin.
- Kitlenizin karşılaştığı bir sorunu ele alın.
- Başlıktaki en büyük yararı vurgulayın.
- İşleri fazla karmaşıklaştırmayın. İşleri basit tutun.
- Biraz mizah eklemekten korkmayın.
Bir başlık oluşturmak, kampanyanın zorlu kısımlarından biri olabilir. Bazen nereden ve nasıl başlayacağınızı bilemezsiniz. Başlamanıza yardımcı olacak kullanışlı, acil, benzersiz ve ultra özel başlıklar oluşturmak için Melanie Duncan’ın 4U formülü gibi bir strateji izlemeyi düşünün;
- usefull (yararlı)
- urgent (acil)
- unique (benzersiz)
- ultra specific (son derece spesifik)
2. Google Ads Fikirlerine Dalmadan Önce Kullanıcı Amacı Üzerine Düşünün (Arama Niyeti)
Anahtar kelimeleri araştırırken, sayılara odaklanma eğilimindeyiz. Bu anahtar kelime ayda ne kadar arama hacmi alıyor? Tıklama başına maliyet (TBM) nedir? Peki ya maliyet zorluğu?
Tüm bu sayıların dikkate alınması gerekli olsa da, bir anahtar kelime stratejisinin en önemli unsuru kullanıcının amacı olmalıdır.
Niye? Çünkü kullanıcı amacı (bazen “arama amacı” olarak anılır) size anahtar kelimenin arkasındaki “neden”i verir.
Kitleniz neden belirli bir anahtar kelimeyi aradı? Bir şey mi satın almaya çalışıyorlardı yoksa sadece onun hakkında daha fazla bilgi mi almaya çalışıyorlardı?
Kitlenizin amaçlarını anlamak daha yüksek yatırım getirisi hedeflemek için en iyi anahtar kelimelerin hangileri olduğunu keşfetmenize yardımcı olabilir.
Dört farklı türde kullanıcı amacı vardır:
- Bilgilendirici: Bu, bir kullanıcının bir konu hakkında daha fazla bilgi istediği zamandır. Örneğin, “Bir çörek kaç kalori?”
- Gezinme: Bu, bir kullanıcının belirli bir web sayfasına gitmek istediği zamandır. Örneğin, Cemal Layık bloguna gitmek istiyorsanız, bunu Google arama çubuğunuza yazın.
- Ticari: Bu, bir kullanıcının belirli bir ürün veya hizmeti araştırmak istediği zamandır. Bu kullanıcı muhtemelen yakın gelecekte bir satın alma işlemi yapacaktır. Ancak şu anda araştırma aşamasındadır. Örneğin, “Yeni iPhone özellikleri” veya “iPhone vs Samsung” gibi.
- İşlemsel: Bu, bir kullanıcının bir ürün satın almak gibi bir işlem yapmak istediği zamandır. Örneğin, “iPhone şarj cihazı” veya “Adana’dan Denizli’ye en ucuz uçuşlar”.
Kullanıcı amacını anlamak, doğru anahtar kelimeleri hedeflemenize yardımcı olacaktır. Birisi bir çörekte kaç kalori olduğunu arıyorsa, bununla ilgili içerik ister. Ürününüz bir kalori hesaplayıcıysa, bu harika! Kalori hesaplayıcıya gitmeleri muhtemeldir. Çünkü bu, o anda aradıklarını yerine getirmelerine yardımcı olur.
Kullanıcı amacına dikkat etmek, daha üst sıralarda yer almanıza ve daha fazla tıklama çekmenize yardımcı olabilir. Çünkü hedef kitlenize istediklerini vermiş olursunuz.
3. Sınırlı Teklif Satışlarının Reklamını Yapın
Süreli olan herhangi bir teklif, doğal olarak hedef kitlenizi daha hızlı hareket etmeye ve ürün veya hizmeti satın almaya teşvik eder. Bu yüzden sınırlı teklif satışları çok iyi çalışır.
Özetle, sınırlı bir teklif satışı, belirli bir süre boyunca satın alma yapan tüketicilere sunduğunuz herhangi bir anlaşma, indirim veya ödüldür.
Yılda bir kez yaptığınız bir indirim, tüketicilerin ürünü tekrar indirimli fiyattan alabilmeleri için uzun bir süre beklemeleri gerektiğini bildiklerinden, hızlı bir şekilde satın almaları için onları teşvik etmektedir.
Google reklam kampanyanız için, ürünlerinizden herhangi biri için sezonluk indirimler sunuyorsanız, bu indirimler etrafında reklamlar oluşturabilir ve indiriminiz başladığında bunların yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
4. Yineleme için Google Reklam Verilerini Takip Edin ve Kullanın
Başarılı bir reklam kampanyasının en önemli unsurlarından biri KPI’larınızdır.
Key Performance Indicators (Anahtar Performans Göstergeleri).
Reklam hedeflerinize bağlı olarak, aşağıdakiler dahil izleyebileceğiniz birçok önemli metrik vardır:
- Tıklama Sayısı
- TO (Tıklama Oranı)
- TBM (Tıklama Başına Maliyet)
- Dönüşüm Oranı
KPI’larınızı takip etmek, hedeflerinize ulaşma yolunda olup olmadığınızı bilmenize yardımcı olur.
Örneğin, reklamlarınız için harika tıklamalar aldığınızı, ancak TO’nuzun alt tarafta olduğunu görüyorsanız, bu, başlığınızın ve anahtar kelimelerinizin sizi kitlenizin gözlerinin önüne getirdiği anlamına gelebilir. Ancak yine de, reklamla ilgili bir şeyden bahsedilemez.
Kopya olabilir. Ürün veya hizmetin maliyeti olabilir. Belki başlık gerçek reklamdaki teklifle bağlantılı değildir.
Durum ne olursa olsun, şimdi ona bakmanın ve neye ihtiyacınız olduğunu ayarlamanın zamanı geldi.
5. Google Ads’niz için Doğru Kampanya Türünü Seçin
Google Ads fikirleriniz için beş farklı Google reklam kampanyası türünden birini kullanabilirsiniz.
Arama Ağı Reklam Kampanyaları
Bu reklamlar, Arama Motoru Sonuç Sayfalarının (SERP’ler) en üstünde görünür.
Örneğin, birisi “kreş mobilyaları” için arama yaparsa sonuçlar şöyle görünür:
Arama ağı reklamları oluşturmak, daha önce vurguladığımız şey nedeniyle harika: Platform günde 3,5 milyardan fazla arama alıyor! Bu mükemmel bir yer. Çünkü birçok kişi (kitleniz dahil) sunduğunuz ürünleri zaten arıyor.
Video Reklam Kampanyaları
Video reklamlar, YouTube videolarından önce, sonra ve bazen arada gösterilir. Araştırmalar, videonun son birkaç yılda ne kadar etkili olduğunu göstermiştir. Bir video reklam kampanyası oluşturmak, öne çıkmanıza ve pazarınızın dikkatini çekmenize yardımcı olabilir.
Görüntülü Reklam Kampanyaları
Görüntülü reklamlar, belirli bir sosyal medya platformunun, web sitesinin veya diğer dijital kanalların pazarını ürününüze veya hizmetinize çekmenin bir yoludur.
Bunu yapmanın en iyi yolu, hedef kitlenizle en iyi bağlantı kuran web sitesini veya markayı bulmaktır. Görüntülü reklamlar harikadır. Çünkü bunlar hem sizin hem de sitenin veya dijital platformun sahibi için bir kazan-kazan durumudur.
Web sitesi sahibi, üzerinde anlaşmaya varılan bir komisyon alır(genellikle tıklamalara veya gösterimlere dayalı olarak) ve markanıza bağlanan bir kitlenin önünde reklam verme fırsatınız olur.
Uygulama Reklamı Kampanyaları
Bir reklamınız varsa, belki de Google uygulama kampanyaları doğru seçim olabilir. Burada Google Play, Google Arama Ağı, Google Görüntülü Reklam Ağı, YouTube ve daha birçok kanal üzerinden mobil uygulamanızın reklamını yapabilirsiniz.
Uygulama kampanyaları için hedef pazarınızı, uygulamanızı cihazlarına yüklemeye teşvik eden reklamlar yayınlayabilir veya uygulamada yeni bir yükseltme veya sürüm varsa, onları belirli bir işlem yapmaya teşvik edebilirsiniz.
Alışveriş Reklamı Kampanyaları
Son olarak, Google alışveriş reklam kampanyaları var. Bu reklamlar, ürününüzün resimlerini ve fiyatlarını içerir. Ve bunları Google Merchant Center’dan yayınlayabilirsiniz.
Ürünle ilgili bilgileri girdikten sonra Google bu bilgilerden reklamınızı oluşturur.
Belirli bir ürünü pazarlamaya çalışıyorsanız ve markanızı bir bütün olarak pazarlamak zorunda değilseniz, alışveriş reklamları mantıklıdır.
Bunların tümü, farklı Google Reklam kampanya türlerine örneklerdir. Gördüğünüz gibi, ürününüzü ve pazarınızı anlamak çok önemlidir. Buradan, hangi kampanyanın ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu öğrenebileceksiniz.
6. Açılış Sayfanızı Mükemmelleştirin
Harika bir başlık oluşturmak, doğru anahtar kelimeleri bulmak ve onlar için teklif vermek için zor bir işi yaptınız.
Bu adımlar size tıklama getirebilirken, burada önemli olan pazarınız tıklandıktan sonra olanlardır. Bildiğiniz gibi, sattığınız ürün veya hizmeti hala satın almaları gerekiyor.
Açılış sayfanız önemlidir. Çünkü kullanıcınız reklamınızı tıkladığı anda bunu görür. Açılış sayfasının pazarınızın sıkıntılı noktalarını net bir şekilde ele alıp almadığını kendinize sorun. Sadece hitap etmenin yanı sıra, hedef kitlenizin zorluklarını da çözüyor mu?
Mükemmel bir açılış sayfası oluşturmak için referansları, doğru resimleri ve daha kısa formları kullanmak da dahil olmak üzere birçok unsur vardır .
Biraz ilham almak için işte harika açılış sayfalarından bazı örnekler:
Yukarıdaki örneklerden, açılış sayfalarının tamamen basit ve anlaşılır olduğunu, metin ve grafiklerin hemen dikkatinizi çektiğini fark edeceksiniz. Bunlar, başarılı bir açılış sayfasının çok önemli unsurlarıdır.
7. Google Reklamlarınızı Özel Hale Getirin
Daha önce anahtar kelime araştırmanızı yaparken kullanıcı amacını anlamanın öneminden bahsetmiştik. Çünkü bu, doğru anahtar kelimeleri hedeflemenize yardımcı olur.
Şimdi özgünlüğün önemini vurgulayacak olursak, anahtar kelimeleriniz çok geniş olmamalıdır. Çünkü bu, Google’ın reklamınızı yanlış pazarın önüne yerleştirmesine neden olabilir.
Doğal olarak bu daha az dönüşüme yol açacaktır.
Örneğin, “kreş mobilyaları” ilk başta iyi bir anahtar kelime gibi görünebilir. Ancak daha spesifik hale getirerek daha iyisini yapabilirsiniz.
Anahtar kelimelerinizde netlik ve özgünlük hedefleyin. Sadece “kreş mobilyaları” yerine:
- “erkekler için kreş mobilyaları”
- “kızlar için kreş mobilyaları”
- “Adana’da kreş mobilyaları”
Doğru anahtar kelimeleri bulmak biraz zaman alabilir ama sorun değil. Hangi anahtar kelimelerin en çok tıklama aldığını ve hangilerinin almadığını incelemeyi unutmayın. Bu, aradığınız yüksek dönüşümleri elde etmek için neye odaklanmanız gerektiğini, neleri ekleyeceğinizi, kaldıracağınızı veya ince ayar yapacağınızı anlamanıza yardımcı olabilir.
8. Google Reklamlarınızı Hedefleyin
Doğru Google Ads fikirlerini almaya çalışırken, üç anahtar kelime eşleme türü olduğunu unutmayın: tam eşleşme, sıralı eşleşme ve geniş eşleşme.
Tam Eşleşme
Diğer anahtar kelime eşleme türleriyle karşılaştırıldığında, tam eşleme son derece spesifiktir. Başlangıçta bu eşleme türünü kullandıysanız, kullanıcılar yalnızca aynı anahtar kelime öbeğini yazmaları durumunda reklamınızı görebilirdi. Daha sonra Google, kullanıcınız tam olarak anahtar kelime öbeğini girmese bile, reklamlarınızın yine de eşleşebilmesi için birkaç değişiklik yaptı. Bunun için eşleme, seçtiğiniz anahtar kelimenin çoğulları, eş anlamlıları veya farklı varyasyonları ile de olabilir.
Belirli anahtar kelimenizi yazan kullanıcıların dönüşüm sağlama olasılığı daha yüksek olduğundan, tam eşleşme türünü kullanmak harikadır.
Sıralı Eşleşme
Bir kullanıcı anahtar kelime öbeğinizi tam sırayla girerse, reklamınız bir sıralı eşleme için görünür. Ancak kelime öbeğinden önce ve sonra başka kelimeler olabilir. Bu, trafiği artırma olasılığını size bırakır.
Bununla birlikte anahtar kelime öbeği çok genişse, kelime öbeği yeterince spesifik olmadığı için dönüşüm sağlamayan çok sayıda tıklama almak anlamına gelebilir.
Geniş Eşleşme
Geniş eşleşme, bir kullanıcı anahtar kelime öbeğinizin herhangi bir kelimesini belirli bir sıra olmaksızın yazdığında reklamınız göründüğü için daha fazla kişiye ulaşır. Sıralı eşleşmelerde olduğu gibi, reklamlarınıza çok fazla trafik ve tıklama alabilirsiniz. Ancak yeterince spesifik olmadığı için daha az dönüşüm olabilir.
Gördüğünüz gibi, her üç ifadenin de artıları ve eksileri var. Google reklam kampanyanızdan en iyi şekilde yararlanmak, çok fazla trafik ve dönüşüm elde etmek için üçünün bir kombinasyonunu kullanın.
9. Google Reklamlarınızı Mobil İçin Optimize Edin
Reklamlarınızı oluştururken ve yaratıcı Google Ads fikirleri geliştirirken, birçok kullanıcının arama yapmak için mobil cihazlarını kullandığını unutmamak gerekir.
Araştırmalar, ABD’deki Google ziyaretlerinin yüzde 61’inin mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiğini gösteriyor. Çoğu kişi arama yapmak için telefonlarını kullanıyor ve bu kullanıcıları akılda tutmak mantıklı.
Reklamlarınızı mobil cihazlar için optimize etmek şunları içerir:
- Responsive(Duyarlı) açılış sayfası tasarımlarını seçme
- Görüntüleri sıkıştırma
- Sayfa Yükleme hızının hızlı olduğundan emin olmak
Bu küçük ayrıntılar, reklamlarınızın kitlenizin önünde nasıl görüntüleneceği ve genel dönüşüm oranınız üzerinde büyük bir etki yaratabilir.
10. Google Reklamlarınızı Diğer Dillerde Kullanılabilir Hale Getirin
Bu, işinizin doğasına bağlıdır. Ancak uluslararası bir kitleniz varsa veya çok dilli bir alandaysanız, Türkçeyi çok iyi konuşamayan veya anlayamayan hedef kitlenize hitap etmek için reklamlarınızı farklı dillerde sunmayı düşünün.
Bu küçük bir ayrıntı gibi görünebilir. Ama dilin güçlü olduğunu, iletişim kurmamıza ve bağlantı kurmamıza yardımcı olduğunu unutmayın. Türkçe konuşmayan bir kitleye ulaşmaya çalışıyorsanız, Google reklamlarını onların dillerinde kullanıma sunarak aradaki boşluğu kapatmaya yardımcı olun.
Çözüm
Harika Google Ads fikirleri oluşturmak çok zaman alır. Süreç uzun olsa da, artan tıklama ve dönüşümleri görmeye kesinlikle değer.
Yukarıdaki ipuçları sizi doğru yola sokmanıza yardımcı olabilir. Ancak kitlenizin neye yanıt verdiğini görmek için reklamlarınızı A/B testi yapmayı unutmayın.
Peki sizin güvendiğiniz başka Google Ads fikirleriniz var mı?